x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană, despre declinul PSD: "Depinde cum te uiţi"

Geoană, despre declinul PSD: "Depinde cum te uiţi"

27 Ian 2010   •   00:00

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, astăzi, că declinul electoral al PSD, despre care Adrian Năstase a scris pe blog, depinde de modul în care te uiţi şi că numărul de voturi pe care l-a obţinut la prezidenţiale - 5.200.000 - nu a mai fost obţinut de niciun candidat PSD din 1992.



"Un coleg vorbea despre declinul PSD. Depinde cum te uiţi. Dacă 5.200.000 de voturi - cea mai mare cifră de votanţi pentru un candidat PSD după 1992 - este un rezultat prost, înseamnă că cifrele uneori nu spun adevărul", a comentat Geoană analiza făcută de Adrian Năstase şi postată pe blogul personal.

Geoană a făcut apel la Năstase, cât şi la ceilalţi colegi ai săi care vor să candideze sau îşi anunţă intenţia de a candida la şefia PSD, în sensul de a se exprima întâi în legătură cu interesul electoratului PSD şi apoi în ceea ce priveşte competiţia din partid.

"Fac un apel la toţi colegii mei - şi cei care intenţionează, se prefac că intenţionează sau chiar vor candida - să vorbească în primul rând despre problemele oamenilor noştri. Cred că în acest moment, dincolo de ambiţiile personale, trebuie să ştim să dăm un răspuns celor pe care îi reprezentăm", a declarat Geoană, citat de Mediafax.

El s-a declarat convins că, după ce se va încheia acest "capitol democratic şi frământa în mod natural în viaţa PSD", anul 2010 va reprezenta pentru partid un an în care mult mai mulţi români se vor regăsi în PSD, dincolo de bazinul electoral şi de cei care l-au votat la alegerile prezidenţiale.

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, afirmă, într-o analiză a parcursului electoral al PSD în 2004-2009, postată pe blogul său, că, în prezent, PSD se află într-un declin electoral evident, el apreciind că PNL poate fi aliat al PSD în încercarea de a ataca pe două fronturi spaţiul câştigat de PDL.

Năstase precizează că declinul PSD din ultimii ani a fost foarte vizibil şi la alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care, dacă în 2004 PSD reuşea în turul întâi să obţină 41% din voturile exprimate, în 2009, în primul tur, a obţinut 31%, adică cu 1,2 milioane de voturi mai puţin decât acum cinci ani.

"Handicapul izolării PSD pe scena politică din 2004 a fost depăşit, dar din păcate nu s-a reuşit cumularea majorităţii celor 20% obţinute de Crin Antonescu (pe lângă cele 20% ale tuturor celorlalţi candidaţi, în condiţiile în care Traian Băsescu era acum izolat pentru turul II). Pe fond, dreapta a obţinut acum 52% în primul tur de scrutin, faţă de cele 34% din 2004, în vreme ce noi am obţinut cu 10% mai puţin. Mai mult, din păcate pentru noi, nu am reuşit ca în 2009 să obţinem acelaşi rezultat ca la parlamentare, în condiţiile în care în 2004 prezidenţialele au tras în sus scorul partidului", se menţionează în analiză.

Năstase subliniază că nu există niciun judeţ în care la prezidenţialele din 2009 să se fi obţinut mai multe voturi decât în 2004, cel puţin în primul tur de scrutin.

×
Subiecte în articol: politic