x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană face socotelile - Trei formule de guvern după moţiune

Geoană face socotelile - Trei formule de guvern după moţiune

de Jurnalul National    |    01 Oct 2007   •   00:00

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, luni, că, după adoptarea moţiunii, există trei formule de lucru privind constituirea noului guvern: fie un guvern de stănga in jurul PSD, fie un guvern de dreapta in jurul PD şi PNL, fie un guvern de "largă respiraţie", pănă la alegerile viitoare.
• Iliescu: "Guvernul de uniune naţională, o idea nastruşnică" • Bogdan Olteanu: " Mă aştept ca moţiunea să nu treacă" • Mobilizare pentru moţiune - Geoană ii scrie lui Iliescu şI Hrebenciuc



Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, luni, că, după adoptarea moţiunii, există trei formule de lucru privind constituirea noului guvern: fie un guvern de stănga in jurul PSD, fie un guvern de dreapta in jurul PD şi PNL, fie un guvern de "largă respiraţie", pănă la alegerile viitoare.

"Sunt doar trei variante mari şi late: fie un guvern de stănga, in jurul PSD, fie un guvern de dreapta, in jurul PNL, PD sau cine se mai poate aduna, fie un guvern care să aibă o respiraţie ceva mai largă, care să asigure o guvernare pănă la alegerile viitoare", a spus Geoană, subliniind că varianta ca actualul guvern să rămănă in funcţie trebuie exclusă din calcul."Dacă domnul Tăriceanu doreşte să vină cu un guvern Tăriceanu III, este problema domniei sale, dar in orice caz varianta că acest guvern rămăne in forma actuală cred că trebuie exclusă din calcul", a subliniat Geoană.

El a arătat, totodată, că preferinţa sa este ca PSD să formeze noul guvern."Preferinţa mea e in continuare un guvern de stănga, cu PSD in centru. Preferinţa domnului Băsescu este un guvern de dreapta, in mod firesc, pentru că a fost ales de electoratul de dreapta", a adăugat Geoană. Geoană a mai spus că nu va discuta cu Traian Băsescu inainte de votul la moţiune, dar a arătat că va face acest lucru după votarea acesteia, intrucăt şeful statului va trebui să işi indeplinească rolul constituţional obligatoriu, acela de a desemna premierul. Liderul PSD a mai spus că formaţiunea sa nu a fost contactată de PNL pentru a discuta pe marginea moţiunii de cenzură.


PSD-PD, IMPOSIBIL. Geoană a mai arătat că nu vede posibilă o formulă de guvernare PSD-PD şi că, in opinia sa, Romănia ar avea nevoie de un premier politic, un premier apolitic fiind varianta de rezervă. "Eu nu văd un guvern PSD-PD. Dacă intr-o formulă de respiraţie mai largă va exista sprijin parlamentar pentru un astfel de guvern şi din partea noastră, şi din partea PD, ăsta e un alt subiect", a spus Geoană.

Intrebat despre discuţia pe care a avut-o cu şeful statului, acum două săptămăni, liderul PSD nu a dorit să dea detalii, deşi a promis că va face acest lucru după depunerea moţiunii."E foarte mult folclor in jurul intălnirii de atunci. Cănd o să ne scriem memoriile o să vă spunem mai multe lucruri", a fost singurul comentariu făcut de Geoană pe acest subiect.

×
Subiecte în articol: politic psd geoană guvern