x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană: Formula de guvernare propusă este răsplata "trădării" şi a "hoţiei"

Geoană: Formula de guvernare propusă este răsplata "trădării" şi a "hoţiei"

23 Dec 2009   •   00:00



Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, în discursul din Parlament, că noul Guvern propus de Emil Boc reprezintă o formulă de guvernare care răsplăteşte "trădarea" şi "hoţia" prin portofolii ministeriale acordate în mod clientelar.

"Este o sfidare la adresa opiniei publice româneşti şi la adresa Parlamentului naţional. Este absolut regretabil ca la 20 de ani de la Revoluţie, când lumea este atât de nemulţumită de modul în care este guvernată această ţară, să vină în faţa Parlamentului, la propunerea domnului Băsescu, cu un Guvern care este construit pe criterii clientelare, care răsplăteşte trădarea şi care răsplăteşte hoţia unui interes de grup şi a candidatului la Preşedinţie Traian Băsescu", a spus Geoană.

"Aţi votat la PDL alţi miniştri şi vă aflaţi în faţa unui Guvern care sfidează şi voinţa partidului care spune că sprijină acest Guvern. Şi acest lucru este o palmă pe obrazul unui mare partid al acestei ţări", li s-a dresat liderul PSD parlamentarilor PDL, motivând astfel şi votul negativ pe care îl dau parlamentarii PSD.

Geoană a susţinut că formula de guvernare propusă Parlamentului "răsplăteşte trădarea prin posturi ministeriale şi hoţia prin portofoliile cele mai grase". El a dat exemplul lui Elena Udrea, "care a fost suspectată la modul cel mai legitim de deturnare de fonduri la Ministerul Turismului", afirmând că acum "primeşte ca răsplată încă un minister, o moşie ceva mai lată, mai adâncă şi mai bănoasă în schimbul devotamentului faţă de ştim noi cine şi ne jenăm din motive de politeţe să o spunem cu voce tare". 

Liderul PSD a acuzat lipsa de transparenţă, "a aranjamentului PDL-UDMR". "Există o obligaţie din partea primului ministru să ne răspundă dacă sunt elemente secrete din convenţia între PDL şi UDMR cu privire la procesul de regionalizare", a solicitat Geoană.

El a criticat mai multe aspecte din programul de guvernare, cele privind o posibilă susţinere a proiectului Roşia Montana de către premierul Emil Boc, care în urmă cu câteva săptămâni s-ar fi exprimat împotrivă. Geoană a mai acuzat că programul de guvernare şi programul anticriză "sunt mai diluate şi mai puţin convingătoare decât oricând altcândva", făcând referire la costurile sociale din 2010, riscul de şomaj spre 10% şi erodarea puterii de cumpărare a celor cu venituri mici.

"Nu putem fi de acord cu eliminarea din programul de guvernare a unor indici până în 2012 care au existat în programul anterior, cu privire la creşterea salariul minim, a punctul de pensie. Acest program de guvernare aşa-zis de dreapta va conduce la accentuarea polarizării sociale şi a sărăciei", a mai spus Geoană. De asemenea, el a susţinut că niciunul dintre elementele sugerate de mediul de afaceri ca soluţii de anticriză nu se regăseşte în programul de guvernare.

Preşedintele PSD a mai spus că va trebui adoptată de către Parlament, înaintea bugetului de stat pe 2010, Legea responsabilităţii fiscale. "De fapt dacă vom da un vot acestui Guvern pe aceste principii de guvernare putem să fim siguri că banii vor fi alocaţi pe criterii politice, către clientelă politică, către regii astfaltului, către tot ceea ce a înseamat drenarea banului public", a motivat Geoană.

"Este în acest moment un plan diabolic de a dirija resurse exclusiv către primării PDL şi eventual UDMR, neglijând şi nesocotind miile de aleşi locali care reprezintă alte culori politice", a mai acuzat liderul PSD. 

×
Subiecte în articol: politic