x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană îi scrie lui Băsescu cerându-i să oprească criza ce poate izbucni din remanierea lui Nica

Geoană îi scrie lui Băsescu cerându-i să oprească criza ce poate izbucni din remanierea lui Nica

29 Sep 2009   •   00:00

Preşedintele PSD Mircea Geoană a adresat o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care îi cere să se achite de obligaţiile consituţionale privind funcţionarea instituţiilor şi îi solicită să oprească criza politică ce poate izbucni din remanierea lui Dan Nica.

Iată textul integral al scrisorii.

"Domnului Traian BÃSESCU,
Preşedintele României

Domnule Traian Băsescu,
Astăzi, atenţia opiniei publice se îndreaptă în mod legitim spre Palatul Cotroceni. Sunteţi cel care l-a propus şi l-a girat pe Emil Boc ca premier al Guvernului României. Din punct de vedere instituţional, sunteţi responsabil pentru orice decizii, bune sau rele, adoptate de premierul pe care l-aţi propus. De asemenea, sunteţi cel care l-a adus pe Emil Boc în politică, l-a ajutat să câştige fotoliul de primar al Clujului şi l-a sprijinit pentru funcţia de preşedinte PDL, partid care vă susţine în campania electorală. Este evident faptul că în spatele propunerii lui Emil Boc stau intenţii şi raţiuni electorale de care nu sunteţi deloc străin.

Vă revine întreaga responsabilitate pentru intenţia anunţată de premierul Emil Boc privind remanierea Viceprim-ministrului şi Ministrului Administraţiei şi Internelor Dan Nica şi mai ales pentru consecinţele de o gravitate deosebită pe care aceasta le-ar putea avea în plan politic, economic şi social.

Propunerea de remaniere a ministrului Dan Nica, ministru a cărui activitate în interiorul Guvernului şi al CSAT aţi apreciat-o în repetate rânduri, pune în pericol atât ordinea constituţională cât şi buna funcţionare a Executivului pe care l-aţi girat, inclusiv prin discursul din faţa Parlamentului. În condiţiile în care Comitetul Executiv Naţional al PSD şi-a exprimat în unanimitate susţinerea pentru Dan Nica, intenţia premierului Emil Boc anunţă nu doar o încălcare a Regulamentului de funcţionare a Coaliţiei, ci şi încălcarea Constituţiei. Conform art. 85, alin.3 din Constituţie, atunci când o remaniere implică modificarea structurii sau a compoziţiei politice a Guvernului, ceea ce ar fi cazul dacă premierul ignoră decizia PSD, dar insistă pe calea remanierii, decizia revine Parlamentului, şi nu premierului sau preşedintelui .

Dacă remanierea va deveni realitate, ea va duce la o criză politică ce va agrava criza economică existentă şi va adânci problemele sociale din acest moment. Orice semnal de instabilitate guvernamentală pune sub semnul întrebării credibilitatea ţării noastre în faţa partenerilor politici şi economici, pune sub semnul întrebării capacitatea Executivului de a lupta eficient împotriva crizei şi, nu în ultimul rând, pune sub semnul întrebării seriozitatea autorităţilor de la Bucureşti. Partenerii României şi cetăţenii acestei ţări aşteaptă măsuri economice concrete şi eficiente pentru păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă, şi nu scandaluri politice.

De asemenea, dacă va deveni realitate, remanierea va arunca asupra alegerilor prezidenţiale din acest an grave suspiciuni de fraudă electorală, suspiciuni care vă indică drept beneficiar.

Înainte de a fi candidat în alegerile prezidenţiale din acest an, sunteţi încă Preşedinte al României. Aveţi obligaţia de a veghea la respectarea Constituţiei, de a opri la timp criza politică ce riscă să o adâncească pe cea economică şi pe cea socială, de a cărei declanşare şi consecinţe sunteţi în mod direct responsabil.

Vă cer să vă achitaţi de aceste obligaţii.
Cu sinceritate, Mircea Geoană
Preşedinte PSD".

Mediafax

×
Subiecte în articol: politic