x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană invită liderii partidelor parlamentare să înceapă discuţiile pentru formarea Guvernului

Geoană invită liderii partidelor parlamentare să înceapă discuţiile pentru formarea Guvernului

02 Dec 2008   •   00:00

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a adresat, marţi, o invitaţie către liderii celorlalte formaţiuni politice intrate în Parlament, pentru începerea discuţiilor, astfel încât să se formeze cât mai rapid un guvern.



"Suntem deschişi unor discuţii cu toate formaţiunile care au intrat în Parlament. Ca partid care a înregistrat un succes în această campanie, adresez o invitaţie celorlalţi lideri de partide politice pentru a putea să intrăm într-o discuţie formală, şi cu presa de faţă, dacă se poate, sau după ce ieşim din consultări, pentru a putea să dăm ţării un guvern cât mai rapid", a spus Geoană.

El a arătat că invitaţia la negocieri este lansată de PSD către toate partidele parlamentare, urmând să se vadă ulterior "cei care răspuns primii".

Întrebat dacă PSD a primit până acum vreo ofertă de negociere, Geoană a precizat: "Numeroase".

Geoană a precizat că este firesc să se intre într-o negociere "amplă", pentru formarea unei majorităţi solide, a unei mari "coaliţii", care să dea repede un guvern stabil.

Geoană a spus că în acest moment PSD trebuie să analizeze "cu luciditate" toate variantele care i-ar permite să anungă la guvernare şi să aplice mandatul primit de la cetăţeni.

El a precizat că România are nevoie de un guvern puternic, cu "o largă majoritate", dând exemplul Germaniei. "În Germania, la alegerile precedente, cei de la CDU au câştigat la mai puţin de un punct şi au astăzi o mare coaliţie în care CDU are cancelarul şi cei de la SPD un număr corespunzător de fotolii în guvernul german. Sunt şi alte soluţii de mari coaliţii în momente dificile pentru democraţiile europene".

El a arătat că mandatul PSD este de a apăra "prin toate mijloacele" locurile de muncă şi puterea de cumpărare a populaţiei. Geoană a spus că acesta este "mandatul real" cu care PSD pleacă la discuţii.

Liderul PSD a plecat, marţi, de la sediul central al partidului, anulându-şi o declaraţie de presă anunţată. El a plecat singur în maşină, refuzând să spună încotro se îndreaptă.

Odată cu Geoană au plecat de la sediul PSD şi Miron Mitrea, Dan Nica, Marian Oprişan şi Liviu Dragnea.

Legea votului uninominal trebuie reanalizată
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că legea votului uninominal trebuie reanalizată, întrucât are multe imperfecţiuni, el arătând, pe de altă parte, şi că a existat o campanie "concertată" de influenţare a votului, organizată în defavoarea PSD.

Geoană a precizat că există foarte multe colegii în care PSD a pierdut cu 47, 48 sau 49% din voturi şi a catalogat drept "nedemocratice" situaţiile în care cei care au obţinut locul trei cu 8 sau 9% din voturi au ajuns parlamentari în detrimentul celor dintâi.

"Este clar că această lege trebuie reanalizată", a subliniat Geoană.

El a arătat că, din numărătoarea paralelă efectuată de PSD, explicaţia diferenţei mari între rezultatele prezentate de exit-poll-uri şi rezultatele finale constă în existenţa unei campanii 'concertate" de influenţare a votului.

"Sunt mult prea multe voturi anulate, mult prea multe voturi albe, şi mult prea multe dintre ele sunt în defavoarea PSD. În opinia noastră diferenţa de 5-6 puncte între votul final şi exit-poll-uri nu e dată doar de lipsa de calibrare a acestor institute de sondare. Am constatat că a existat o campanie foarte puternică de influenţare a votului, inclusiv prin metode neortodoxe", a spus Geoană.

Geoană s-a arătat satisfăcut de confirmarea ierarhiei în alegerile parlametare, el precizând că Alianţa PSD+PC îşi confirmă întâietatea în campanie, chiar dacă la un scor mai strâns decât a sperat.
Mediafax

×
Subiecte în articol: politic psd geoană