x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică GEOANĂ LA DĂBULENI / A votat pentru schimbare

GEOANĂ LA DĂBULENI / A votat pentru schimbare

de Mihai Gavrila    |    01 Dec 2008   •   00:00
GEOANĂ LA DĂBULENI / A votat pentru schimbare

Dăbuleni a fost, într-o vreme, cea mai mare comună, nu doar a judeţului Dolj, ci şi a ţării. De câţiva ani, marea comună a devenit un mic orăşel, dar principala "industrie" a urbei tot producţia de lubeniţă a rămas. De când Mircea Geoană a stabilit epicentrul candidaturii sale la Senat în această aşezare de pe malul Dunării, localnicii s-au obişnuit să vadă tot mai des, prin ziare şi pe la televiziuni, numele oraşului. Şi a început să le cam placă agitaţia.



Mircea Geoană a anunţat că-şi va exercita dreptul de vot la Dăbuleni, la ora 9:00, şi din cauza asta, carele de televiziune au venit cu noaptea-n cap să se plaseze, strategic, în faţa secţiei. Geoană întârzie. Strecuraţi în mulţime, adversarii politici se uită spre cer şi lansează zvonul că Geoană va veni cu un elicopter. "Vine cu maşina, dom’le, cum să vină cu elicopterul? De-aia întârzie, că e ceaţă pe drum", îl scuză colegul său de partid şi de colegiu, candidatul la deputaţi Ion Călin. De altfel, încă de dimineaţă s-a lăsat cu un mic scandal din cauza democrat-liberalilor: "A venit doamna Veta Păsculescu, şefa de PD-L, a făcut scandal şi a trebuit să oprim pentru cinci minute procesul de vot. Avea dumneaei senzaţia că numai INSOMAR are voie să facă exit-poll şi nu înţelegea de ce mai sunt şi alţi tineri care fac sondaj", a mai zis Călin.

AŞTEPTAT
S-a făcut 9:30, bat clopotele bisericii de lângă secţie. Geoană n-a venit, dar nici nu i se simte lipsa: atraşi de forfotă, bătrâneii s-au strâns în centrul oraşului şi se îngrămădesc să voteze. La uşa secţiei e deja coadă. "Votăm, să scăpăm!", zice o bătrânică. Viorica Răţoiu, de la cârciuma de peste stradă, face focul sub grătarul de mititei. "Sunt mici electorali?", întreabă un ziarist rebegit. "Nu, nu. Sunt buni, sunt din carne de oaie." Înăuntrul crâşmei e deja plin de oameni. Au televizorul dat pe Antena3: li s-a promis că o să vadă în direct ce se întâmplă vizavi. "Aţi mai avut parte de atâta agitaţie?" "Nu, cel puţin deocamdată", spune un muşteriu optimist. "Dar ne bazăm pe Geoană, că ne-a promis că ne face piaţă angro." "Face pe dracu’. Păi n-au mai fost la guvernare şi n-au făcut nimica?", cârcoteşte cineva de lângă, dar nu-l bagă nimeni în seamă.

LA RÂND
E binişor trecut de ora 10:00 când apare Geoană. Câteva băbuţe îl privesc cu emoţie, în timp ce un moşneag cu căciulă de astrahan strigă "Victorie!", agitându-se pe lângă limuzina liderului PSD. Candidatul intră în secţie şi se aşează în urma rândului de vreo 20 de votanţi. "Aşa mi se pare normal. Oamenii s-au săturat de şefi care ajung la putere şi se fudulesc", explică el. Timpul petrecut la coadă trece repede, fiindcă ziariştii au întrebări de pus şi răspunsuri de primit. Oricum, votul merge repede şi în câteva minute Mircea Geoană introduce buletinul de vot în urnă. "Am votat pentru schimbarea din temelii a României, am votat pentru un nou început. Românii să se gândească la cine e în stare să conducă în vreme de criză şi cine se va gândi la cei săraci", spune, printre altele, preşedintele PSD, la ieşirea din secţie, apoi le urează "succes candidaţilor PSD şi mai puţin succes celorlalţi candidaţi". "Trăiască Mircea Geoană, viitorul preşedinte al României!", se aude o voce din spate. "Câte una, pe rând...", zâmbeşte Geoană, strângând mâini şi pupându-se cu electoratul.   
După vot, Mircea Geoană e luat de staff-ul de campanie şi dus la una din bisericile din oraş. Cum e şi duminică, dar şi praznicul Sfântului Andrei, biserica e plină. Părintele tocmai citeşte un pomelnic lung, înainte de "Veşnica pomenire". Posibilul viitor premier s-a dotat cu lumânări şi, aşezat undeva între catapeteasmă şi camerele de filmat, se închină pios. "Săru-mâna, părinte", zice Geoană, salutând preotul şi enoriaşii, înainte de a pleca într-un mic turneu în câteva localităţi din Dolj, Olt şi Teleorman. În urma sa, proptită pe portiţa bisericii, bătrâna Elena Ploaie cere lămuriri: "Cine fu, muică?" "Geoană!" "A, am auzit de el. E un actor, ai? Sau cântăreţ?...".


Năstase la Mizil:"Candidatura mea nu e cinematografică"

Adrian Năstase a votat la Mizil. A venit împreună cu soţia sa, Dana, care însă a stat în maşină, în faţa secţiei de votare. Întrucât nu figura pe lista permanentă a alegătorilor, Năstase a fost trecut pe o listă suplimentară. Conform legii, un candidat poate vota în orice secţie din colegiul în care candidează.  
Adrian Năstase a sosit în Mizil la ora 11:00. A ales să pună ştampilele pe buletinele de vot în secţia numărul 243 din acest oraş, amenajată în Şcoala nr. 3. Nici un membru al comisiei din secţia respectivă nu ştia că fostul premier aici îşi va exercita dreptul garantat prin Constituţie. Înainte să voteze Adrian Năstase s-a interesat care este prezenţa la urne în acea secţie. "Aproape 10%. Acum sunt oamenii la biserică, tinerii dorm. Mai după-amiază o să crească probabil", i-a răspuns Silvia Viuleţ, preşedintele secţiei. La această secţie, din 1221 de persoane se prezentaseră până la ora 11:00, 116 de alegători. " Prezenţa la vot este mică, dar aşa e în toată ţara până la această oră. Candidatura mea aici nu este una cinematografică, nu este una de teleportare, ci este una reală. Mă interesează foarte tare  să rezolv  problema locurilor de muncă. Dacă vom deschide aici un parc industrial atunci situaţia va fi alta", ne-a spus Adrian Năstase.

DOTĂRI PENTRU ŞCOALĂ
Înainte să iasă din secţie, Năstase a primit urări de bine din partea membrilor comisiei. Adrian Năstase candidează din partea PSD la Camera Deputaţilor în Colegiul numărul 8 din Prahova. A ales să voteze chiar în şcoala pe care, acum o săptămână a dotat-o cu 210 bănci, 210 scaune şi 25 de tablouri dar şi calculatoare. Nu a ieşit bine din sală, că Adrian Năstase a fost aşteptat de Mircea Staicu, contracandidatul său din partea PD-L. Acesta i-a semnalat fostului premier faptul că maşinile membrilor partidului său au fost vandalizate în ziua alegerilor. Mai mult, un microbuz al PD-L a fost blocat pe un câmp între localităţile Boldeşti Grădiştea şi Baba Ana şi i-au fost tăiate pneurile. Alte cinci autoturisme au avut aceeaşi soartă. Cei care s-au trezit cu maşinile vandalizate au depus plângere la poliţie. În total, în Prahova sunt 17 colegii, 12 pentru Camera Deputaţilor şi 5 pentru Senat. 666.126 de prahoveni au drept de vot.
  • Laura Calciu, corespondent Jurnalul Naţional

×
Subiecte în articol: politic nastase geoană secţie