x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană s-a lansat în cursa prezidenţială

Geoană s-a lansat în cursa prezidenţială

de Adriana Duţulescu    |    02 Oct 2009   •   00:00
Geoană s-a lansat în cursa prezidenţială
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Mircea Geoană şi-a lansat ieri candidatura la prezidenţiale la Romaero, în prezenţa a peste 12.000 de oameni, în cadrul unui Congres extraordinar al Aliaţei PSD+PC convocat la numai o zi după ce PSD a părăsit guvernarea.



Liderul PSD le-a cerut participanţilor la Congresul Extraordinar, care l-a validat drept candidat la prezidenţiale, să constate încetarea existenţei coaliţiei cu PD-L şi un mandat de a folosi mijloacele politice pentru înlăturarea Guvernului Boc. "Singura ţeapă a lui Băsescu a fost cea dată poporului român. A distrus Guvernul, a distrus economia, nu-i vom permite să distrugă România şi veniţi alături de mine pentru a împiedica această năpastă să se întâmple", a spus Geoană.

El a spus că în cele cincizeci de zile rămase până la alegerile prezidenţiale adversarii politici vor apela "la şantaj şi presiune" pentru că ar fi disperaţi că pierd alegerile. Liderul PSD a invocat repetat această perioadă de cincizeci de zile, de fiecare dată când a făcut afirmaţii critice la adresa lui Traian Băsescu, frazele acuzatoare la adresa preşedintelui terminându-le cu sintagma "Noi trebuie să îl oprim!". Geoană a spus că speră ca aceste cincizeci de zile să fie cele mai dinamice şi mai de succes dintr-o campanie electorală a PSD şi ca, de Sfântul Nicolae, PSD să se bucure "de eliberarea de acest regim blestemat". Ion Iliescu a spus în discursul său că îl susţine fără rezerve pe Mircea Geoană la Preşedinţie, pentru că a acumulat experienţa necesară.

ILIESCU, SPRIJIN TOTAL PENTRU GEOANĂ

"Mă întreabă lumea de ce îl sprijin eu pe Mircea Geoană. Substratul întrebării îl înţelegeţi cu toţii. Le răspund lor şi vă răspund şi dvs.: Dacă ar fi să judec instinctual, aş avea motive să-mi exprim reticenţa şi toţi înţelegeţi de ce. Dar am acumulat o experienţă de viaţă suficient de mare, o viaţă în care am gustat de toate: şi bucurii, şi satisfacţii, şi dezamăgiri, deseori provocate de unii pe care i-am sprijinit. Dar, dincolo de aceste lucruri, eu nu judec cu inima, cu sentimentele, eu judec cu raţiunea, am învăţat în viaţă un lucru esenţial: în politică şi în viaţa de stat trebuie să ai forţa să treci peste resentimente, să pui pe prim-plan raţiunea, interesul ţării. Asta fac şi azi", a declarat Ion Iliescu la congresul extraordinar al Alianţei PSD+PC.

Iliescu a explicat apoi că Geoană nu este perfect, dar are o serie de calităţi, spre deosebire de contracandidaţii săi, în special Traian Băsescu. "Desigur, Mircea Geoană nu e perfect. Dar comparativ cu ceilalţi candidaţi, şi mai ales cu Traian Băsescu, Mircea Geoană are câteva atuuri care îl recomandă pentru această funcţie de responsabilitate. El este un om pregătit, e un bun profesionist, citeşte, spre deosebire de alţii, se informează nu de la servicii, dar citind. Nu e un rudimentar, ştie să asculte să comunice, mai are de învăţat în toate acestea, dar are o experienţă politică pe care a acumulat-o deja, şi experienţă diplomatică superioară adversarilor săi, esenţială pentru funcţia de şef de stat, şi mai ales pentru a scoate ţara din izolare. De aceea, eu îl susţin azi în faţa dumneavoastră pe Mircea Geoană", a mai declarat Iliescu în aplauzele sălii. Preşedintele PC, Daniela Popa, a declarat că social-democraţii nu trebuie să voteze negativ, opunându-l pe Mircea Geoană lui Traian Băsescu, ci pozitiv. Ea a afirmat că social-democraţii trebuie să îl voteze pe Geoană pentru ceea ce este el şi nu pentru ceea ce nu este contracandidatul lui principal, Traian Băsescu. "Ne trebuie un preşedinte care nu expiră la câteva luni de mandat", a mai spus Daniela Popa, exprimându-şi încrederea în Mircea Geoană.

ATACURI LA BĂSESCU
Ion Iliescu l-a acuzat din nou pe preşedinte că a "torpilat" coaliţia. "Traian Băsescu are mentalitate de vătaf, pe el îl deranjează şi Constituţia, şi Parlamentul, şi justiţia, şi profesorii, toţi şi toate îl deranjează pe preşedintele Băsescu", a mai susţinut fostul şef de stat. El a mai adăugat că Băsescu a izolat România în aceşti cinci ani, că este un om "rudimentar", care a adus prejudicii grave României şi care nu are cultura democraţiei.

Şi Adrian Năstase a vorbit în termeni duri despre Traian Băsescu. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a spus că ziua în care Traian Băsescu a fost ales preşedinte al României va rămâne în memoria unora precum ziua de 11 septembrie 2001 în istoria SUA, arătând că România în timpul mandatului acestuia "a fost vlăguită de un război româno-român". "Am ajuns de râsul Europei, ca fiecare ministru să conducă două ministere. Urmează aruncarea în aer a Parlamentului. Traian Băsescu ar trebui să spună lucrurilor pe nume. (...) Bilanţul la cinci ani de Traian Băsescu este unul înfricoşător", a afirmat Adrian Năstase.


×