x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană şi Blaga s-au jignit in direct

Geoană şi Blaga s-au jignit in direct

de Monica Iordache Apostol    |    01 Dec 2007   •   00:00
Geoană şi Blaga s-au jignit in direct
Sursa foto: LUCIAN TUDOSE/

Speranţa preşedintelui de a găsi o majoritate parlamentară formată din PD, PLD şi PSD care să-i promoveze propria variantă de uninominal are puţine şanse de concretizare.

UNINOMINAL - Majoritatea parlamentară PD, PLD, PSD, dinamitată la televizor

Speranţa preşedintelui de a găsi o majoritate parlamentară formată din PD, PLD şi PSD care să-i promoveze propria variantă de uninominal are puţine şanse de concretizare. La căteva ore după ce şeful statului a emis acestă ipoteză, pesedistul Mircea Geoană şi pedistul Vasile Blaga au tras o ceartă televizată, impănată cu jigniri reciproce.


Unul stă şi aşteaptă ordinul şefului statului, celălalt nu e in stare să-şi conducă propriul partid. Doi potenţiali parteneri de guvernare, secretarul general al PD, Vasile Blaga, şi preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi-au expus televizat părerile pe care le au unul despre celălalt. Nu trecuseră decăt căteva ore de la anunţul şefului statului că PD, PLD şi PSD pot forma o majoritate parlamentară care să promoveze proiectul de vot uninominal, aşa cum l-au preferat cei 3,9 milioane de votanţi care au particpat la referendum, că liderul PSD, Mircea Geoană, a ridicat primele obiecţii. In direct la Realitatea TV, Geoană s-a declarat supărat că preşedintele nu a spus că proiectul pe care il susţine este creaţia PSD şi că dacă şeful statului mai fură multe proiecte de la alte partide, s-ar putea să nu mai vină nimeni la consultări la Cotroceni. Intervenţia lui Geoană a fost făcută prin telefon, in timp ce in studio era invitat secretarul general al PD, Vasile Blaga.

NERVI. Pedistul i-a reproşat că n-a fost in stare să-i strunească pe reprezentanţii PSD din comisia electorală parlamentară pentru a putea impune varianta proprie de uninominal, iar Geoană a replicat nervos că nici Blaga nu se prea poate lăuda cu vreo coloană vertebrală, pentru că stă intotdeauna la ordinul şefului statului. "Nici dumneavoastră nu conduceţi nimic in partidul acela", a mai pus Blaga sare pe rană, ca să afle apoi de la Geoană apoi că mai sunt căteva săptămăni şi o să-l conducă Stolojan. Pedistul nu s-a lăsat mai prejos şi i-a transmis lui Geoană că şi-a pierdut jumătate de electorat, după care i-a trăntit-o că n-o să fie niciodată prim-ministru. Concluzia trasă de Blaga a fost că PD şi PSD nu mai au ce negocia, nici măcar uninominalul lui Băsescu.

Asta după ce, la finalul discuţiilor de la Cotroceni, care au avut loc in cursul zilei de joi, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că liderii PD şi PLD l-au asigurat că sunt dispuşi să facă toate demersurile pentru a obţine sprijin parlamentar, chiar şi de la PSD, pentru promovarea uninominalului in formula impusă de şeful statului.

monica.iordache@jurnalul.ro

Aştept fuziune. Exclus lider PLD!

După cearta cu Geoană, Blaga a aruncat in aer şi relaţiile, oricum sensibile, cu PLD. Văzăndu-se cu un scor surprinzător de mare la europarlamentare, liderii PLD işi văd viitorul alături de PD doar in cadrul unei uniuni politice, construită aproape pe picior de egalitate intre cele două partide. Blaga le-a spulberat insă visurile declarănd că PD şi PLD ar putea forma "un nou mare partid", cu lider din PD. Tradus, asta inseamnă, de fapt, fuziune sub conducerea liderilor democraţi. Intrebat dacă liderul acestui partid ar putea proveni de la PLD, Blaga a fost tranşant: "Exclus!". El a arătat că ar dori ca PD şi PLD să pună la punct proiectul politic al realizării noului partid inainte de alegerile locale. Blaga a răsucit insă cuţitul in rană, spunănd că PD va avea candidaţi la toate primăriile din ţară, deci PLD ii va fi oricum competitor.

×
Subiecte în articol: politic psd geoană blaga