x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană vrea companie farmaceutică naţională

Geoană vrea companie farmaceutică naţională

03 Noi 2009   •   00:00

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, astăzi, la deschiderea şedinţei Bursei de Valori Bucureşti, că formarea unei companii farmaceutice naţionale, din care să facă parte Antibiotice Iaşi şi Institutul Cantacuzino, şi care să aibă şi o componentă bursieră, ar putea duce la atragerea de resurse financiare suplimentare.



"Formarea unei companii farmaceutice naţionale - având ca pivot central Antibiotice Iaşi, deja listat, şi având Institutul Cantacuzino şi ceea ce mai avem la Arad în portofoliul statului în domeniul medicinei şi sănătăţii publice - ar putea să reprezinte un exemplu de companie strategică, care să aibă o componentă bursieră pentru a putea să atragem resurse suplimentare", a declarat Geoană, citat de Mediafax.

Liderul PSD a precizat că România nu trebuie să depindă de importul de medicamente strategice în faţa unui risc de pandemie, el susţinând că această capacitate proprie de producţie farmaceutică face parte din sistemul de securitate naţională.

"Cred că această gripă este o lecţie pentru noi toţi. Nu putem să depindem de importul de medicamente strategice în faţa unui risc de pandemie care este astăzi. Sper să dispară, dar poate să revină. O ţară are nevoie de o capacitate proprie şi face parte din sistemul de securitate naţională", a spus Geoană.

Ministerul Sănătăţii a renunţat la achiziţionarea a un milion de doze de vaccin de la producători externi pentru că ar ajunge în România în primul trimestru din 2010, iar autorităţile ar fi avut nevoie de ele acum pentru imunizare, până la realizarea produsului autohton, a anunţat, luni, Adrian Streinu Cercel, după ce iniţial declarase că Ministerul Sănătăţii a trimis, vineri, cereri la patru producători agreaţi de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) pentru un milion de doze de vaccin AH1N1.

Institutul Cantacuzino va discuta cu Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) posibilitatea accelerării procedurilor de autorizare a vaccinului AH1N1 astfel încât imunizarea să înceapă înainte de 26 noiembrie, fără ca această acţiune să compromită siguranţa produsului, a declarat pentru MEDIAFAX consilierul prezidenţial Virgil Păunescu. El a spus că Institutul Cantacuzino avea, duminică, în stoc 1,3 milioane de doze de vaccin AH1N1, care aşteptau autorizarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru a fi achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, Institutul Cantacuzino a anunţat că va produce circa cinci milioane de doze de vaccin AH1N1 până la sfârşitul anului, acoperind 23-25 la sută din populaţie, aşa cum s-a angajat, mai spus Virgil Păunescu.

×
Subiecte în articol: politic