x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică George Scutaru a finanţat ilegal PNL cu materiale electorale cumpărate din China (rechizitoriu DNA)

George Scutaru a finanţat ilegal PNL cu materiale electorale cumpărate din China (rechizitoriu DNA)

29 Sep 2015   •   19:22
George Scutaru a finanţat ilegal PNL cu materiale electorale cumpărate din China (rechizitoriu DNA)

Fostul consilier prezidenţial George Scutaru a finanţat ilegal campania electorală a PNL din anul 2008 cu materiale promoţionale cumpărate din China, banii fiind 'spălaţi' printr-o firmă deţinută de el, se arată în rechizitoriul DNA.

George Scutaru şi Dan Motreanu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, au fost trimişi luni în judecată de DNA, fiind acuzaţi de spălare de bani, într-un dosar privind mită pentru finanţarea campaniei electorale.

Potrivit DNA, în anul 2008, preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu (denunţător în dosar), a primit 700.000 de euro mită de la primarul din Jilava, Adrian Mladin, în schimbul acordării sprijinului acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafeţe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

Banii au fost împărţiţi de Cristinel Bîgiu cu George Scutaru (deputat şi preşedinte al organizaţiei PNL Buzău la acea vreme), care a primit suma de 170.000 euro, şi Dan Motreanu (secretar general al PNL şi deputat de Călăraşi), care a luat 250.000 de euro, sumele fiind destinate pentru finanţarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale şi generale) a candidaţilor PNL.

DNA arată că George Scutaru a folosit cei 170.000 de euro pentru a cumpăra prin firma sa, SC Quick Monitoring Media QMM SRL, materialele electorale de la SC Echo International Industry SRL, deţinută de cetăţeanul chinez Chen Lidong.

Firma cetăţeanului chinez i-a furnizat lui George Scutaru articole de îmbrăcăminte aduse din China, inscripţionate cu sigla PNL, respectiv tricouri cu mânecă lungă, jachete de iarnă, căciuli şi şorturi.

Inscripţionarea materialelor cu sigla PNL a fost făcută în China iar lotul de marfă a fost livrat în containere, prin portul Constanţa.

Procurorii mai notează că George Scutaru a folosit SC Quick Monitoring Media QMM SRL, care avea ca obiect de activitate principal "monitorizare presă", pentru a finanţa ilegal campania electorală a PNL din 2008, prin încheierea de contracte fictive şi efectuarea unor operaţiuni bancare succesive.

De asemenea, procurorii declară că liderii unor partide politice din România urmăresc obţinerea de sume de bani pentru campaniile electorale, indiferent de modul în care au fost procurate, şi acceptă posibilitatea ca banii să provină din infracţiuni de corupţie.

"Înregistrarea SC Quick Monitoring Media QMM SRL, pasarea responsabilităţii acesteia către persoane de încredere, încheierea de contracte prin interpuşi în numele societăţii, transferurile bancare succesive folosite pentru a îngreuna eventualele verificări, folosirea candidaţilor, inclusiv a celor 'fără şanse', pentru a obţine fonduri necesare campaniilor electorale creionează un mecanism des întâlnit în politica românească: lideri ai unor partide politice urmăresc obţinerea de sume de bani indiferent de modul în care acestea au fost procurate, acceptă şi posibilitatea ca acestea să provină din infracţiuni de corupţie, solicită propriilor candidaţi sprijin financiar (în fond o formă mascată de a candida contracost, cu cât suma oferită este mai mare, cu atât locul pe listă este corespunzător ierarhic), folosesc firme 'de casă' şi introduc elemente de extraneitate (unde nu sunt firme off-shore, sunt furnizori asiatici ş.a.m.d.), după modelul societăţilor evazioniste conduse de cetăţenii străini", se mai arată în rechizitoriul DNA. AGERPRES

×
Subiecte în articol: George Scutaru