x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ghinion Băsescu

Ghinion Băsescu

de Gabriela Antoniu    |    20 Iun 2008   •   00:00
Ghinion Băsescu

PENTRU PERDANŢI ● Campanie degeaba pentru Blaga, Onaca, Iorguş şi Oprea
În campania electorală pentru alegerile locale, preşedintele Traian Băsescu a mai jucat o dată Constituţia în picioare, promovînd făţiş unii candidaţi ai PD-L: pe Blaga la Bucureşti, pe Iorguş la Mangalia, pe Oprea la Iaşi, pe Onaca la Constanţa. Şi a făcut-o mergînd la faţa locului. De obicei, la terase şi la restaurante, aşa cum îi place. Prezenţa lui Băsescu nu a fost însă de bun augur. Toţi cei patru candidaţi ai PD-L au fost înfrînţi.



PENTRU PERDANŢI ● Campanie degeaba pentru Blaga, Onaca, Iorguş şi Oprea
În campania electorală pentru alegerile locale, preşedintele Traian Băsescu a mai jucat o dată Constituţia în picioare, promovînd făţiş unii candidaţi ai PD-L: pe Blaga la Bucureşti, pe Iorguş la Mangalia, pe Oprea la Iaşi, pe Onaca la Constanţa. Şi a făcut-o mergînd la faţa locului. De obicei, la terase şi la restaurante, aşa cum îi place. Prezenţa lui Băsescu nu a fost însă de bun augur. Toţi cei patru candidaţi ai PD-L au fost înfrînţi.

De la preluarea mandatului de preşedinte, Traian Băsescu nu s-a ferit deloc să arate că PD şi apoi PD-L a rămas partidul său de suflet şi a acţionat ca atare. Nu a făcut excepţie nici în campania electorală pentru recentele alegeri locale, deşi a trecut printr-un referendum de suspendare, în care unul din capetele de acuzare a fost tocmai partizanatul politic din cauza relaţiei strînse cu PD.

11 MAI. Primul căruia i-a dat o mînă de ajutor în campania pentru locale a fost Vasile Blaga, candidatul PD-L la Primăria Capitalei. Pe 11 mai, într-o duminică, Băsescu s-a întîlnit cu Blaga, Adriean Videanu şi Liviu Negoiţă la un restaurant din Capitală. La ieşire, reporterii Realităţii TV (de altfel, singurii) au imortalizat momentul în care şeful statului declara: "Este o zi de duminică, m-am întîlnit cu trei prieteni. Sîntem un fost primar, un primar în funcţie şi viitorul primar". Preşedintele a mai spus că aceştia sînt echipa sa de campanie, oameni care au fost în spatele său în campania pentru Primăria Capitalei, precum şi în cea pentru Preşedinţie. Întrebat dacă şi el este în spatele lui Vasile Blaga, Băsescu a răspuns: "Dar sînt, am fost întotdeauna". El a mai spus că şi-ar dori ca Vasile Blaga să cîştige Primăria Capitalei, apreciind că acesta are toate şansele pentru a învinge în competiţia electorală. Tot atunci, Băsescu l-a atacat pe Sorin Oprescu, principalul contracandidat al lui Blaga: "Nu am crezut că PSD se poate deprecia atît de mult. Sorin Oprescu mi-a fost viceprimar şi i-am pus Bucureştiul în mînă şi, cînd a văzut, a fugit să se facă senator. Cristian Diaconescu nu va intra nici măcar în turul doi", profeţea Băsescu.

18 MAI. Următorii pe lista lui Băsescu au fost candidatul PD-L la Primăria Constanţa, Dorel Onaca, şi Ion Popescu, candidatul la şefia Consiliului Judeţean Constanţa. Pentru ei, Băsescu a făcut două drumuri. Prima dată, tot într-o duminică, la 18 mai, cînd şeful statului şi-a luat soţia de mînă şi a plecat de la Neptun la Mangalia pentru a participa la sfinţirea unei noi biserici construite în Mangalia, unde fusese adus din Grecia Brîul Maicii Domnului. Şeful statului a fost însoţit atunci îndeaproape de senatorul Dorel Onaca, candidat PD-L la Primăria Muncipiului Constanţa, alături de avocatul Ion Popescu, candidat PD-L la Consiliul Judeţean Constanţa, şi primarul Mangaliei, Zanfir Iorguş, candidat şi el pentru un nou mandat. Următorul popas în "grădina" candidatului Onaca a fost făcut de Băsescu la 30 mai. De data aceasta, într-un loc mai puţin ortodox. Pe terasa "Zorile" din Constanţa. Şeful statului s-a relaxat timp de cîteva ore la această terasă împreună cu fratele său, Mircea Băsescu, şi  deputatul PDL Mircea Iustian. La întîlnire au fost prezenţi şi Dorel Constantin Onaca şi Ion Popescu. "Am venit să mă întîlnesc cu fratele meu şi nu ştiam că vor veni şi cei doi candidaţi", a spus Băsescu. De remarcat că Băsescu i-a acordat atenţie lui Onaca pe măsura contribuţiei pe care acesta a avut-o la sprijinirea şefului statului în timpul campaniei referendare privind suspendarea din funcţie a preşedintelui. Onaca a făcut parte din staff-ul de campanie al lui Traian Băsescu. Tot el a fost şi cel care i-a făcut rost, ca sediu de campanie, de imobilul din Strada Vasile Lascăr nr. 148 din Capitală. Însuşi Băsescu a recunoscut că Onaca i-a făcut rost de acest imobil, fără a da însă prea multe amănunte. "Domnul Onaca s-a ocupat de aceste detalii", spunea el.

8 IUNIE. La o săptămînă după Constanţa, Băsescu descindea la Iaşi pentru a participa la ceremonia de întronizare a noului mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Teofan. După ceremonie, preşedintele Basescu a luat prînzul, împreună cu lideri ai PD-L, la Hotelul Traian din Iaşi, unde a fost cazat. Alături de liderii PD-L a fost şi candidatul partidului la Primăria Iaşi, Dumitru Oprea. De altfel, Oprea a fost prezent, alături de Emil Boc, Elena Udrea, Gheorghe Flutur, şi la ceremonia de întronizare. Dacă în acest context Băsescu doar s-a afişat cu Oprea, trei zile mai tîrziu, într-un interviu acordat postului local de televiziune TeleM, şeful statului a renunţat la simularea implicării tangenţiale în campanie şi a lansat un îndemn electoral deschis: "Mergeţi pe mîna lui Oprea". "Ce a putut face Nichita pentru Iaşi aţi văzut. Încercaţi-l cu încredere pe fostul rector al Universităţii «Cuza»", a îndemnat Băsescu electoratul, dînd ca exemplu Clujul lui Emil Boc, "închis înainte de 2004 de Gheorghe Funar". În lipsa argumentului de la Bucureşti, acela de a se pronunţa "ca şi cetăţean al Capitalei", nu ca preşedinte, Băsescu a invocat libertatea de exprimare, ca justificare pentru îndemnul electoral explicit. "Eu îmi exprim punctele mele de vedere, ce aş face eu atunci cînd vorbesc de domnul Oprea", a spus el. Aflat într-un fief tradiţional al PSD-ului, Băsescu a evitat criticile la adresa social-democraţilor, şi chiar a lui Ion Iliescu, dezlănţuindu-se în schimb împotriva liberalilor, principalele ţinte fiind liderul PNL Iaşi, Relu Fenechiu, şi echipa de miniştri pe care a propulsat-o în Guvernul Tăriceanu II.

EPILOG. Cu tot ajutorul dat de mîna prezidenţială (ce s-ar fi vrut de fapt mană), pedeliştii în cauză au pierdut alegerile locale acolo unde au candidat. Vasile Blaga a fost înfrînt de Sorin Oprescu (independent) la Primăria Capitalei, Dorel Onaca de Radu Mazăre (PSD) la Primăria Constanţa, Ion Popescu de Nicuşor Constantinescu (PSD) la CJ Constanţa, Zanfir Iorguş de Claudiu Tusac (PSD) la Primăria Mangalia, Dumitru Oprea de Gheorghe Nichita (PSD) la Primăria Iaşi. Cu alte cuvinte, preşedintele-jucător le-a adus ghinion.

 

 LA MANGALIA. Zanfir Iorguş, avîndu-l pe preşedinte pe teren propriu  LA CONSTANŢA. Băsescu cu Dorel Onaca, un politician din top 300  LA IAŞI. Şeful statului şi Dumitru Oprea, candidat PD-L la primărie





×