x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Grav incident la frontiera siriano-turcă: un atac cu obuze a făcut 5 morţi. Întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate NATO

Grav incident la frontiera siriano-turcă: un atac cu obuze a făcut 5 morţi. Întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate NATO

03 Oct 2012   •   20:06
Grav incident la frontiera siriano-turcă: un atac cu obuze a făcut 5 morţi. Întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate NATO
UPDATE 22:49 - Ca represalii la tirul de obuze, dinspre Siria, în care au fost ucişi cinci civili, într-o localitate de frontieră, Turcia a bombardat miercuri seară ţinte situate pe teritoriul sirian.

"Acest atac a făcut obiectul unei riposte imediate din partea forţelor noastre armate, care au bombardat, de-a lungul frontierei, ţinte identificate pe radar", a anunţat premierul turc Recep Tayyip Erdogan într-un comunicat oficial, citat de AFP.

Pe de altă parte, în acelaşi comunicat, Erdogan a anunţat că ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Andres Fogh Rasmussen, iar "acesta a decis că NATO îşi va reuni foate curând Consiliul de Securitate".

Un atac cu obuze, care a avut loc miercuri la frontiera dintre Turcia şi Siria, a fost catalogat drept "un incident foarte grav" de către vicepremierul turc Besir Atalay, care, într-o declaraţie difuzată de toate televiziunile din Turcia, a anunţat că "Siria depăşeşte orice limită".

Cel puţin cinci turci au murit şi alţi nouă au fost răniţi în urma atacului care, potrivit cotidianului Hurriyet, a avut loc în districtul Akcakale din regiunea Şanliurfa, în imediata apropiere a frontierei cu Siria.

Obuzele au lovit un imobil de locuit, iar printre persoanele decedate se numără un copil în vârstă de şase ani. Doi dintre răniţi sunt agenţi de poliţie.

Luna trecută, relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat în urma unui incident similar, un avion de patrulare turc fiind doborât de artileria antiaeriană siriană.

×