x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gura păcătosului adevăr grăieşte? MRU spune că aderarea României la Spaţiul Schengen a devenit "improbabilă"

Gura păcătosului adevăr grăieşte? MRU spune că aderarea României la Spaţiul Schengen a devenit "improbabilă"

de Agerpres    |    24 Oct 2012   •   21:39
Gura păcătosului adevăr grăieşte? MRU spune că aderarea României la Spaţiul Schengen a devenit "improbabilă"

Fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, preşedinte al Partidului Forţa Civică, a declarat, miercuri seară, la Ploieşti, că, admiterea României în spaţiul Schengen devine "improbabilă", iar standardele tehnice care au fost cerute în urmă cu câţiva ani şi care au fost deja îndeplinite devin "revolute" în contextul amânării "pe motive politice" a admiterii.

"Ne ajunge la ureche zvonul că pe seama dinamicii politicii haotice din ultimele cinci luni, încrederea pe care partenerii noştri din Uniunea Europeană o au în România scade constant. A utiliza în discuţiile referitoare la admiterea României în spaţiul Schengen argumentul instabilităţii politice, implicit al incapacităţii României de a conserva, din punct de vedere administrativ, standardele tehnice care să o califice pentru admiterea în spaţiul Schengen, este un plan absolut la adresa actualei guvernări. Condiţia esenţială, primară, a fost aceea de a îndeplini nişte obiective de ordin tehnic pe care le-am atins. În cazul amânării pe motive politice a admiterii în spaţiul Schengen, chiar şi standardele noastre tehnice cerute în urmă cu câţiva ani şi îndeplinite devin revolute, devin deja istorie pentru că fiecare an adaugă o obligaţie tehnică pentru aparatura pe care o avem pe graniţe sau în interiorul României. Pentru aceasta facem responsabil un guvern care nu a guvernat, care şi-a văzut de jocuri politice mărunte necătând deloc la interesul naţional, şi este vorba de guvernul actual", a afirmat Ungureanu într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PFC Prahova.

Fostul premier mai crede că admiterea României în spaţiul Schengen, ca parte în procesul de integrare a ţării în Uniunea Europeană, devine "improbabilă", în contextul în care, în ultimele cinci luni, tot ceea ce au pregătit miniştrii PSD, miniştrii PNL sau cei ai PDL pe acest domeniu "a fost pur şi simplu distrus şi astăzi intrăm într-un şir lung de amânări neconclusive care nu oferă României un orizont de timp precis, fix referitor la intrarea în Schengen".

Pe de altă parte, Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat că România se află în faza presuspendării fondurilor europene ca urmare a "dezinteresului absolut" cu care a fost tratată această problemă.

"Dezinteresul absolut şi felul în care au fost tratată în general absorbţia fondurilor europene ne duce astăzi în faza presuspendării lor. Neîmplinirea ţintei de minim trei miliarde absorbţie fonduri europene până la sfârşitul anului grevează financiar enorm anul care urmează, care este şi aşa extrem de complicat din cauza serviciului datoriei externe. Uităm deocamdată, ne vom readuce aminte însă cu durere, că anul viitor este un an în care intrăm în ţintele propuse de tratatul fiscal cu un deficit redus la 1,9% şi aşa mai departe. Nu ne vom putea permite jocuri bugetare, cum s-a întâmplat până acum", a declarat fostul premier.

Acesta a arătat că actualul Executiv risipeşte banii economisiţi în prima jumătate a anului pe măsuri populiste, existând pericolul ca România să se împrumute în continuare sau cetăţenii să fie suprataxaţi.

"Astăzi banii obţinuţi în plus sau economisiţi în prima jumătate de an succesiv de guvernele Boc şi Ungureanu sunt risipiţi pe tot felul de măsuri populiste, ajungem la sfârşitul anului fără bani pentru acoperirea cheltuielilor elementare, bugetare, urmând apoi ca, probabil, pe seama creditelor din ce în ce mai scumpe să ne împrumutăm în continuare sau, şi mai rău, să suprataxăm cetăţeanul român", a conchis liderul PFC.

×