x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul Boc a învins din nou: Moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie a fost respinsă

Guvernul Boc a învins din nou: Moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie a fost respinsă

22 Dec 2011   •   05:50
Guvernul Boc a învins din nou: Moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie a fost respinsă

Motiunea de cenzura "Dupa 22 de ani, democratia in pericol", initiata de Opozitie ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe legea comasarii alegerilor in anul 2012, a fost respinsa. Doar 199 de parlamentari si-au exprimat votul, in conditiile in care pentru adoptarea acesteia ar fi fost necesare 234 de voturi favorabile. Parlamentarii Puterii, desi s-au aflat in sala, nu si-au exercitat dreptul la vot.

Citeste si Premierul Emil Boc, huiduit in plenul Parlamentului (VIDEO)

UPDATE 12:15 - Parlamentarii au inceput sa voteze motiunea de cenzura initiata de Opozitie. Votul este secret cu bile.

UPDATE 11:30 - Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, in plen, ca, prin comasarea alegerilor, Parlamentul va deveni o institutie de mana a doua, fara forta si legitimitate, intrucat va fi constutita din trimisi sau adjuncti ai primarilor.

"In comasarea alegerilor pacatul cel mai grav e ca nu mai putem avea o dezbatere democratica, o campanie corecta si o competitie necesara si distincta intre temele de administratie locala si politicile parlamentare si guvernamentale. Stiti cu totii, pentru ca asta intentionati, ca dezbaterea se va contamina in sensul diminuarii, a ascunderii, a ocultarii temelor specifice Parlamentului", a spus Antonescu.

El i-a acuzat pe parlamentarii din arcul guvernamental ca sustin aberatia comasarii gandindu-se cum sa se ascunda pe sub pulpana primarilor. "Ganditi-va in perspectiva ce forta, ce legitimitate, ce greutate va avea un Parlament alcatuit in mare masura dintr-un fel de trimisi sau de adjuncti ai primarilor. Prin comasarea alegerilor, Parlamentul este transformat intr-o institutie de mana a doua", a spus Antonescu.

Citeste si Boc, increzator in cravata mov: Aveti incredere in cravata ca va da rezultatul bun la vot!

UPDATE 10:41 - Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, in plenul Parlamentului, ca angajarea raspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor reprezinta un precedent periculos pentru democratie.

"Puterea actuala, dupa ce a luat romanilor dreptul la sanatate, dreptul la educatie, dreptul la protectie sociala, ia astazi si un alt drept fundamental pentru care romanii au luptat, acela de a putea sa aleaga cine ii conduce, in alegeri democratice. Angajarea raspunderii Guvernului Emil Bobu reprezinta un precedent extrem de periculos, asta inseamna ca vom putea oricand sa amanam sau sa anulam alegerile pe motiv de criza, pentru ca, dupa acesti ani ai regimului tovarasului presedinte Traian Basescu, Romania va fi in criza multi ani", a declarat Ponta, care a mai afirmat ca isi doreste ca toti "acesti tovarasi mai mici sau mai mari" sa ajunga sa se "caiasca" in fata poporului si sa fie "pedepsiti" in decembrie 2012, "asa cum au fost si altii inaintea lor".

UPDATE 10:30 - Emil Boc a cerut parlamentarilor sa nu piarda sansa unei mai bune absorbtii a fondurilor europene prin organizarea in acelasi an a doua campanii electorale. Premierul a declarat ca greutatile anului economic 2012 reprezinta singura miza a alegerilor comasate.

"Stiti cu totii ce inseamna pentru tara doua campanii electorale in acelasi an: incetinirea motoarelor economiei si a absorbtiei fondurilor europene, dispute politice si paralizarea activitatii statului. O campanie electorala mai putin nu inseamna un deficit pentru democratie, dimpotriva, o sa vina si mai multi la vot, deoarece alegerile locale genereaza o mai mare participare a cetatenilor la vot", a spus Boc, in plenul Parlamentului, cerand astfel parlamentarilor sa respinga motiunea de cenzura.

UPDATE 9:40 - Sedinta plenului reunit al Parlamentului pentru dezbaterea motiunii de cenzura "Dupa 22 de ani, democratia este in pericol" a inceput. Sunt prezenti premierul Emil Boc, membri ai Cabinetului si 262 de parlamentari.

Motiunea de cenzura "Dupa 22 de ani, democratia in pericol", initiata de Opozitie ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe legea comasarii alegerilor in anul 2012, va fi dezbatuta si votata, astazi, in plenul Parlamentului.

Aceasta este a zecea motiune de cenzura depusa de Opozitie impotriva Guvernului Boc din 2008 incoace si a doua din acest an, cu mentiunea ca motiunea depusa pe 16 decembrie anul trecut, intitulata "Legea salarizarii guvernului iresponsabil", nu a mai fost dezbatuta.

USL a depus, saptamana trecuta, o motiune de cenzura ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor. Motiunea se intituleaza "Dupa 22 de ani, democratia este in pericol", iar semnatarii sustin ca scopul demersului puterii de a comasa alegerile din 2012 este, de fapt, fraudarea acestora.

"Proiectul privind comasarea alegerilor este un demers discretionar, unilateral si antidemocratic al actualei puteri, elaborat fara consultarea societatii civile, si impus prin procedura angajarii raspunderii, Parlamentul fiind din nou eliminat din ecuatia democratica", se arata in motiunea de cenzura, care precizeaza ca eventuala comasare a alegerilor "este un simulacru de procedura legislativa".

Potrivit initiatorilor motiunii, argumentul principal invocat in sustinerea acestei anomalii nedemocratice care este legea comasarii alegerilor a fost reducerea cheltuielilor din fondurile publice. Acestia subiliaza ca mandatul de ales local, respectiv de parlamentar sunt guvernate de regimuri juridice distincte.

De asemenea, in motiune este sustinut faptul ca prelungirea mandatelor alesilor locali in functii inseamna schimbarea regulilor in timpul jocului. "Modificarea in acest moment a Legii 215/2001 in sensul maririi duratei mandatului de ales local, nu se poate aplica decat viitorilor alesi locali, in niciun caz celor aflati acum in functie, pentru ca asta ar insemna o incalcare a principiului conform caruia 'Legea dispune numai pentru viitor, ea n-are putere retroactive'", scriu initiatorii motiunii de cenzura.

Ei adauga ca nu se intrunesc niciuna dintre conditiile special prevazute de lege care sa justifice prelungirea mandatelor actualilor alesi locali.

In textul motiunii se arata ca fraudarea alegerilor este "adevarata miza a comasarii alegerilor". "Intreaga procedura de angajare a raspunderii este una abuziva, nedemocratica si adanceste criza de legitimate cu care deja va confruntati. Promovand legea comasarii alegerilor, prin procedura angajarii, veti reporta aceasta criza de legitimitate si pentru urmatorii 4 ani. Vom avea alesi locali nelegitimi, un Parlament nereprezentativ, pe modelul celui din ultimii ani cand ati fortat crearea unui grup parlamentar de tansfugi politici, impreuna cu care ati dat nastere unei majoritati toxice nesocotind vointa electoratului", se mai arata in textul motiunii.

Conform Constitutiei, Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost adoptata cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Daca Guvernul nu a fost demis prin motiunea de cenzura, proiectul de lege prezentat se considera adoptat.

Pentru adoptarea motiunii de cenzura ar fi necesare 234 de voturi. Grupurile PSD si PNL numara in total 215 parlamentari, iar cele ale coalitiei 244. De asemenea, exista si cinci deputati si un senator neafiliati unui grup parlamentar.

Parlamentul are in prezent 466 de membri, din totalul de 471 de mandate, celelalte locuri fiind vacante.

Astfel, USL ar trebui sa mai convinga cel putin 19 parlamentari sa voteze motiunea. Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat ca, daca motiunea de cenzura nu trece de Parlament, USL va contesta legea la Curtea Constitutionala. (V.M.)

×