x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea pensiilor

Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea pensiilor

de Gabriela Antoniu    |    06 Oct 2009   •   00:00
Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea pensiilor
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Guvernul a decis ieri să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru Legea pensiilor, care prevede egalizarea treptată a vârstei de pensionare a femeilor cu bărbaţii - 65 de ani, integrarea pensiilor speciale în sistemul public, includerea în rândul contribuabililor a persoanelor care obţin venituri din profesii liberale, descurajarea pensionării anticipate, indexarea punctului de pensie cu inflaţia prognozată.



Anunţul asumării răspunderii Guvernului pe Legea pensiilor a fost făcut ieri de premierul Emil Boc, după o şedinţă de Guvern, convocată intempestiv. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern şi va fi transmis Parlamentului, în vederea angajării răspunderii. "Îmi pun mandatul la bătaie, ori trece legea, ori pleacă Guvernul", şi-a luat angajamentul premierul Emil Boc referindu-se la promovarea noi legi a pensiilor.

Potrivit prezentării făcute de şeful Executivului, noua lege a pensiilor prevede că vârsta de pensionare şi stagiile complete de cotizare pentru femei vor creşte cu trei luni pe an, începând cu 2015, pentru a egala vârsta de pensionare a bărbaţilor la 65 de ani, până în 2030, ceea ce va reduce însă numărul locurilor de muncă.

UNIFORMIZAREA VÂRSTEI
În prezent, vârsta medie de pensionare este de 63,8 ani pentru bărbaţi şi de 58,9 ani în cazul femeilor. Şi în sistemele militarizate (Armata, Poliţia, Serviciul Român de Informaţie, Serviciul de Informaţii Externe), vârsta standard de pensionare va fi majorată gradual, până în 2025, de la 55 ani la 60 ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, după modelul Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, şi creşterea stagiului complet de cotizare la 30 ani, din care efectiv ca militar 20 ani, cât şi pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist.

În domeniul aeronautic, pensionarea acestei categorii de personal se va face începând cu data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, conform încadrării în condiţii speciale de muncă, cu reducere de maximum 10 ani faţă de vârsta standard de pensionare în condiţii normale de muncă. Uniformizarea vârstelor standard de pensionare şi ale stagiilor complete de cotizare va fi realizată şi pentru judecători, procurori şi personalul auxiliar din instanţe judecătoreşti şi al parchetelor, dar şi pentru parlamentari, funcţionari publici parlamentari, funcţionari ai Curţii de Conturi şi membrii personalului diplomatic şi consular cu vârstele standard de pensionare aplicabile asiguraţilor actuali ai sistemului public de pensii.

În prezent, vârsta de pensionare a magistraţilor este de 68 ani, în timp ce vârsta medie de pensionare în sistemul public este de 63,5 ani în cazul bărbaţilor şi de 57,5 ani în cazul femeilor. Toate pensiile speciale vor fi integrate în sistemul public de pensii şi recalculate în funcţie de contribuţie, ceea ce va conduce la o reducere a acestora în termen de maximum şase luni, angajatorul urmând să suporte o contribuţie de asigurări sociale de 20,8%, iar angajatul - de 10,5%.

Va fi extinsă categoria contribuabililor la sistemul de pensii prin includerea persoanelor care obţin venituri din profesii liberale, manageriat şi asociaţii familiale. Va fi descurajată pensionarea anticipată parţială, iar în perioada cuprinsă între pensionarea anticipată parţială şi data împlinirii vârstei standard de pensionare nu va fi admis cumulul pensiei anticipate cu venituri pentru care asigurarea este obligatorie. Punctul de pensie va fi indexat anual în funcţie de inflaţia prognozată, în locul salariului mediu brut.

Astfel, valoarea punctului de pensie va fi determinată prin aplicarea asupra valorii actuale a unui procent de creştere egal cu inflaţia prognozată. Decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe Legea pensiilor a fost criticată dur de liderii Opoziţiei.


Premierul Emil Boc: În lipsa noilor măsuri din legea pensiilor, statul nu va mai putea plăti pensiile, după anul 2010
Primul-ministru Emi Boc a dat explicaţii privind necesitatea adoptării noii legi a pensiilor, precizând că statul nu va mai putea asigura fonduri de la bugetul asigurărilor fără adoptarea măsurilor prevăzute în noua lege a pensiilor. Deocamdată nu sunt însă probleme cu asigurarea sumelor necesare plătirii pensiilor în cursul acestui an şi în anul 2010, după cum a precizat premierul aseară la postul B1TV.

Emil Boc a apreciat că legea pensiilor este necesară pentru a se evita o eventuală prăbuşire a sistemului public de pensii, amintind că, în prezent, de la bugetul de stat sunt transferate aproximativ 1,5 miliarde de euro către bugetul asigurărilor sociale. Premierul a oferit şi cifre, precizând că trebuie remediată situaţia din prezent în care România are 5,7 milioane de pensionari, dar numai 4,9 milioane de contributori la bugetul asigurărilor sociale.

El a afirmat că va continua dialogul atât cu sindicatele, cât şi cu patronatele pentru rezolvarea unor "probleme punctuale, de sistem" şi a apreciat că parlamentarii ar trebui să dea semn de solidaritate şi să voteze această lege.

Parlamentul ar trebui să permită Guvernului să îşi angajeze răspunderea pentru proiectul legii pensiilor, în condiţiile în care documentul a fost transmis Legislativului înainte de înregistrarea moţiunii de cenzură, a mai declarat marţi seară premierul Emil Boc. El a susţinut că opoziţia a depus o moţiune de cenzură la adresa Guvernului tocmai pentru a împiedica angajarea răspunderii. "În mod normal, ar trebui să se respecte ordinea, iar Guvernul să fie lăsat să îşi angajeze răspunderea", a spus Boc.


Mircea Geoană: "Asumarea răspunderii, un gest disperat"
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, afirmă că asumarea răspunderii pe Legea pensiilor reprezintă "un gest disperat al unui Guvern muribund" şi că este vorba despre un şiretlic, care însă nu păcăleşte pe nimeni.

El a apreciat că, prin acest gest, "se doreşte deturnarea atenţiei de la moţiunea de cenzură şi de la performanţa economică extrem de slabă a acestui Guvern şi se încearcă găsirea unei subiect populist pentur a realiza acest obiectiv". Geoană a menţionat că, din punctul de vedere al PSD, "asumarea răspunderii pe o lege atât de complexă" este cea mai proastă soluţie. Preşedintele PSD a mai spus că o lege a pensiilor este necesară şi trebuie dezbătută cu calm şi seriozitate.




Mircea Geoană a anunţat că obligaţia României faţă de FMI există şi va fi respectată, iar până la finalul lunii decembrie va exista o lege a pensiilor, "dezbătută în mod serios, transpartinic, în Parlament, de către toate familiile politice". Preşedintele PSD a spus că formaţiunea pe care o conduce nu va accepta "forţarea femeilor din România pentru o vârstă de pensie de 65 de ani". "Atunci când femeile din România vor avea calitatea vieţii acelora din occident, când vor avea posibilitatea de a avea din partea statului român modul de sprijinire a copiilor ca în Occident, atunci vom putea vorbi de vârsta de pensionare la 65 de ani", a afirmat Geoană.

El a mai spus că PSD este de acord cu o lege unică a pensionării, fiind un demers pe care social-democraţii îl sprijină fără rezerve.


Dan Voiculescu: Guvernul Boc a ajuns la a treia tentativă de sinucidere
Dan Voiculescu, preşedintele fondator al PC, consideră că anunţata asumare a răspunderii pe legea unică a pensiilor este un demers, deopotrivă, absurd şi tragic. Absurd pentru că premierul încă în funcţie al României se află la a treia încercare de sinucidere instituţională în decurs de numai o lună. Tragic pentru că preşedintele şi primul ministru sacrifică legea unică a pensiilor, cea care afectează direct vieţile majorităţii românilor, doar pentru a creşte şansele lui Traian Băsescu pentru obţinerea unui nou mandat prezidenţial.

În acest context, Dan Voiculescu a declarat: "Preşedintele îşi doreşte foarte intens ca Guvernul Boc să cadă pentru a-şi oferi posibilitatea, ca, timp de două luni, să le propună românilor echipe executive responsabile, tehnocrate şi competente, pe care Parlamentul să nu le voteze. Pe scurt, Băsescu vrea să-şi facă numărul preferat: salvatorul patriei, exterminatorul corupţiei, lichidatorul Parlamentului, sprijinul văduvelor şi orfanilor.

Premierul Boc a făcut tot ce-a putut pentru a-i îndeplini dorinţele patronului său politic. Şi-a asumat responsabilitatea pe legi strâmbe şi agramate, însă nu a reuşit să-şi dărâme propriul guvern. L-a demis pe ministrul Dan Nica, a provocat o uriaşă criză politică, economia României a pierdut două miliarde de euro, dar, degeaba, nimeni nu l-a aruncat de la Palatul Victoria.

Astăzi a anunţat că Guvernul său minoritar îşi va asuma răspunderea pe legea unică a pensiilor, doar-doar majoritatea parlamentară PSD-PNL îşi va face milă şi-l va izbăvi. De ce se expune acest politician în asemenea mod ? Există o limită a obedienţei sale ? Mă întreb ce sau pe cine va mai sacrifica dacă, prin absurd, nici de această dată nu va reuşi să-şi dărâme propriul guvern. În disperare de cauză, cărui duşman imaginar îi va mai declara Emil Boc război total doar pentru ca Traian Băsescu să intervină salvator şi să pacifice România?"


Eugen Nicolăescu: "O minciună grosolană"
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat că demersul Executivului privind Legea pensiilor este "o încercare de înşelare a populaţiei, deoarece Guvernul este aproape de demitere" şi "o minciună grosolană pe care Emil Boc o aruncă pe piaţă pentru a aduce voturi pentru Traian Băsescu". "Vom depune astăzi (marţi - n.r.) moţiunea de cenzură şi probabil că într-o săptămână, Guvernul este demis.

Dacă Guvernul se hotărăşte să vină cu asumarea răspunderii, procedurile durează mai mult de o săptămână, timp în care Guvernul este demis", a explicat Nicolăescu. "Este o minciună grosolană pe care Emil Boc o aruncă pe piaţă pentru a aduna voturi pentru Traian Băsescu. Vorbeşte despre pensii. Nu trebuie să dăm crezare acestui demers demagogic", a adăugat Nicolăescu.

"Guvernul trebuie să-şi asume răspunderea pentru deteriorarrea condiţiilor de viaţă ale pensionarilor, pentru nerespectarea angajamentelor luate faţă de pensionari în campania electorală şi prin programul de guvernare. Guvernul trebuie să-şi asume răspunderea în faţa pensionarilor pentru că aceştia nu mai au posibilitatea să îşi ia medicamente să-şi trateze bolile de care sufere, să-şi asume răspunderea pentru scăderea dramatică a puterii de cumpărare a pensionarilor, şi singura formă prin care îşi poate asuma răspunderea este să-şi prezinte demisia", a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai spus că legea pensiilor ar trebui dezbătută de Parlament şi nu adoptată prin angajarea răspunderii de către Executiv.


Laszlo Borbely: "Guvernul şi-a demonstrat incapacitatea"
Deputatul UDMR Laszlo Borbely a declarat că Uniunea nu este de acord cu demersul Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe Legea pensiilor, arătând că Executivul îşi demonstrează din nou incoerenţa. "Guvernul şi-a demonstrat incapacitatea şi noi suntem foarte îngrijoraţi că, înă la alegerile prezidenţiale, va fi un haos", a afirmat Borbely, arătând că "nimeni nu mai vorbeşte cu nimeni". El a subliniat că UDMR nu este de acord cu asumarea răspunderii Guvernului. "Nu suntem de acord cu această propunere şi cred că acest Guvern îşi demonstrează din nou incoerenţa", a arătat deputatul UDMR.

×
Subiecte în articol: politic modificare legea pensiilor