Premierul Tăriceanu şi-a reafirmat ieri, după şedinţa de guvern, decizia fermă de a aplica măsura de majorare a pensiilor, arătănd că o astfel de decizie nu presupune riscuri bugetare.
Premierul Tăriceanu şi-a reafirmat ieri, după şedinţa de guvern, decizia fermă de a aplica măsura de majorare a pensiilor, arătănd că o astfel de decizie nu presupune riscuri bugetare.
"Nu voi renunţa sub nici o formă la acest proiect de majorare a pensiilor. Pentru agricultori, majorarea va intra in vigoare de la 1 septembrie, iar de la 1 ianuarie 2008, cealaltă treaptă de majorare. Şi reducerea CAS rămăne valabilă", a declarat Tăriceanu. El a precizat că, anterior, avusese o nouă discuţie pe această temă cu cei doi miniştri de resort, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, şi cel al Finanţelor, Varujan Vosganian, şi a subliniat că aplicarea acestor măsuri nu determină riscuri bugetare.
REPLICĂ. Tăriceanu a replicat şi la afirmaţiile preşedintelui Băsescu de marţi seara. "Majorarea pensiilor nu este o măsură de stănga. Cred că este cea mai mare inepţie pe care am putut să o aud in ultima vreme. Ce aţi vrea să facă un guvern liberal? Patru ani căt stă la guvernare să nu majoreze pensiile ca să nu fie cumva acuzat că ia măsuri de stănga? Este cea mai mare stupizenie care poate fi spusă in legătură cu politicile pe care orice Guvern trebuie să le aibă in vedere", a spus Tăriceanu.
CALCULE. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a arătat că singurele sume transferate de la bugetul de stat vor proveni din TVA şi accize, estimănd o valoare de 400-500 milioane de euro. In ceea ce priveşte nivelul deficitului, Vosganian a refirmat că vor fi respectate, atăt in acest an căt şi anul viitor, criteriile de la Maastricht, care stabilesc o limită de maximum 3% din PIB.
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a explicat la răndul său că veniturile bugetului asigurărilor sociale au crescut anual, de la 3,9 miliarde de euro in 2004 la 5,7 miliarde de euro in 2005 şi, conform prognozei, la 6,7 miliarde de euro. La acesta se adaugă fonduri suplimentare de 1,4-1,5 miliarde de euro, rezultate din creşterea veniturilor salariale, reflectate prin dublarea salariului mediu brut de la 200 euro, in 2004 la 440 euro in 2007, şi a numărului de angajaţi. "Creşterea pe totalul bugetului de asigurări este de 2,3-2,4 miliarde euro", a spus Păcuraru.
Scade CAS
Contribuţiile de asigurări sociale vor fi diminuate pe parcursul anului viitor cu 6%, a declarat Vosganian, după şedinţa de Guvern. "Reducerea CAS va fi de 6% pe tot anul 2008. Deci, decembrie la decembrie vom avea reduceri de 6% la contribuţiile la asigurările sociale, la care se adaugă şi o cotă de 2% raportată la volumul salariilor care se transferă la pilonul 2 de pensii", a spus Vosganian. Anterior, el declarase că CAS ar putea fi redus cu 6%, anul viitor, dacă bugetul pentru 2008 va putea suporta această reducere. El a lăsat să se inţeleagă că reducerea ar putea fi mai mică. Vosganian nu a precizat dacă scăderea cotei va fi aplicată la angajaţi sau angajatori. Contribuţiile sociale sunt de 45,5% in prezent, cumulat pentru angajat şi angajator. Autorităţile au redus nivelul cu două puncte procentuale din cota plătită de companii.
"Nerealist"
Preşedintele Băsescu a ieşit din nou ieri la rampă pentru a-şi exprima rezerva faţă de şansele ca legea pensiilor să poată fi aplicată. Potrivit acestuia, asupra bugetului există deja presiunea dată, printre altele, de angajamentul de a reduce CAS cu circa 6% şi creşterea bugetului educaţiei cu un procent din PIB, in acest moment existănd deja o gaură de 1,5 miliarde de euro la buget. Ca atare, spune el, Guvernul trebuie să explice de unde va lua cele 2,5 miliarde de euro necesare pentru mărirea pensiilor in 2008 şi incă 2,5 miliarde in plus pentru 2009. "Toate aceste angajamente mi se par nerealiste şi nu vreau ca prin promulgarea acestei legi să fiu părtaş la inşelarea opiniei publice. Guvernul să spună cinstit ce taxe va pune pentru ca această lege să poată fi aplicată sau dacă renunţă la bugetul educaţiei, la autostrăzi...", a cerut Băsescu. (O.S.)