Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, astazi, ca legea de functionare a ANI trebuie adusa "in albia constitutionala". El a respins afirmatiile Monicai Macovei, despre care spune ca "vrea o puscarie pentru toata Romania, unde doar ea si prietenii ei sa fie afara".
"Monica Macovei vrea o puscarie pentru toata Romania, unde doar ea si prietenii ei sa fie afara. Eu nu vreau asa ceva, pentru ca eu sunt un barbat care lupta pentru drepturile omului. O provoc la o dezbatere televizata, la ce post doreste, am spus-o si o repet: ANI este o domnisoara de centura si trebuie tratata ca atare, cat timp lucreaza impotriva deciziei Curtii Constitutionale. Parlamentul a adoptat legea de functionare a ANI, dar nu a luat in considerare doua decizii ale Curtii Constitutionale, actuala lege e neconstitutionala si trebuie sa aducem in albia constitutionala legea de functionare a ANI. Alegeti dumneavoastra daca vreti sa traiti in republica-puscarie a lui Macovei sau in republica mea, care respecta drepturile omului", a spus Frunda, potrivit Mediafax.
Vicepresedintele PDL Monica Macovei, initiatoarea infiintarii Agentiei Nationale de Integritate, atrage atentia ca amendamentele UDMR la Legea ANI golesc de continut institutia, ea atragand atentia ca, din 2005, "tintele UDMR au fost institutiile care lupta cu coruptia".
"Propunerile deputatului UDMR Marton Arpad golesc de continut Agentia Nationala de Integritate", scrie Macovei intr-o postare pe blogul sau intitulata "Aveti grija de ANI!".
Monica Macovei precizeaza ca, de fapt, UDMR vrea ca: opinia publica sa nu stie nimic despre averile si conflicte de interese ale candidatilor in perioada alegerilor; declaratiile de avere sa nu mai fi publice, pe site-ul ANI; inspectorii de integritate sa nu mai primeasca informatii de la alte institutii ale statului, deci sa nu mai poata verifica averile si nici realitatea celor scrise in declaratii; contractele incheiate in situatii de conflict de interese sa nu mai poata fi anulate, adica, daca un primar sau un ministru face un contract pe bani publici cu firma mamei, acel contract sa ramana in vigoare.
"In astfel de momente, sa ne aducem aminte ca UDMR s-a opus in februarie 2005, in Guvern, adoptarii declaratiilor de avere detaliate si publice, ca UDMR s-a opus luni de zile, in 2006, tot in Guvern, adoptarii legii ANI si a contribuit, in Parlament, la respingerea, in 2006, a ordonantei de infiintare a DNA (salvata de Presedinte care a retrimis legea in Parlament). Pe scurt, tintele UDMR au fost institutiile care lupta cu coruptia", adauga Macovei.
Ea precizeaza ca a citit "cu ingrijorare" relatarile de presa privind conditiile pe care le-ar pune UDMR pentru votarea unor legi din justitie.
"Reamintesc UDMR ca una din cele 4 conditionalitati din Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) priveste chiar Agentia Nationala de Integritate: «infiintarea unei agentii de integritate cu responsabilitati in verificarea proprietatilor si a potentialelor conflicte de interese si emiterea de decizii obligatorii pe baza carora pot fi luate sanctiuni descurajante». Adoptarea propunerilor deputatului UDMR - contrare cerintelor Comisiei Europene - se va reflecta prost in raportul pe MCV din 2012, cu efecte negative asupra accesului Romaniei in spatiul Schengen", mentioneaza fostul ministru al Justitiei.
Monica Macovei sustine ca, de altfel, propunerea in sine a transmis deja la Bruxelles si in alte capitale un mesaj de neincredere.
"Populatia Romaniei are nevoie de ANI, adica de mecanisme de lupta cu coruptia care o saraceste. Romania are dreptul sa fie in spatiul Schengen. Romania vrea sa fie tratata cu respect si, ca atare, trebuie sa isi indeplineasca promisiunile facute la intrarea in Uniune. Este timpul ca parlamentarii UDMR sa treaca peste propriile interese si sa actioneze in interesul public. Coalitia sa apere legea ANI si sa nu cedeze niciunui santaj", mai scrie Monica Macovei.