x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gyorgy Frunda: Susţinerea PPMT referitoare la pragul alternativ este falsă

Gyorgy Frunda: Susţinerea PPMT referitoare la pragul alternativ este falsă

de Agerpres    |    27 Oct 2012   •   14:54
Gyorgy Frunda: Susţinerea PPMT referitoare la pragul alternativ este falsă

Declaraţiile liderilor Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) referitoare la pragul alternativ sunt false pentru că doar o singură organizaţie a minorităţilor naţionale poate beneficia de acesta, în cazul în care nicio formaţiune a minorităţii respective nu atinge pragul de 5%, a declarat senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, la Târgu Mureş.

”Susţinerea lor e falsă. Legea asigură acest prag alternativ organizaţiilor minorităţilor naţionale, în situaţia în care nu trec de pragul de 5%. Dacă am trecut de 5%, ei nu mai pot obţine acest prag alternativ. Dacă nimeni nu trece de 5%, atunci o singură organizaţie a minorităţilor naţionale beneficiază de acest prag, de această reprezentare alternativă - cei care obţin cele mai multe voturi. Nu toţi, nici cei care obţin 50% din voturi plus un vot nu vor fi în Parlament, pentru că numărul, în citirea mea, este fix trei senatori şi şase deputaţi şi se va lua în ordine descrescătoare, de la nivel naţional, numărul de voturi obţinute. Susţinerea lor e falsă, încearcă să-i inducă în eroare pe oameni”, a spus Frunda.

El a admis că participarea la alegerile parlamentare a PPMT şi a Partidului Civic Maghiar (PCM) ”încurcă” UDMR, întrucât vor lua voturile Uniunii, iar din acest motiv maghiarii care vor vota cu cele două partide ”vor vota indirect cu USL”, care va beneficia de voturi la redistribuire.

”Apelul meu e ca oamenii să nu voteze cele două partide maghiare, pentru că prin aceasta ei votează în mod indirect cu USL. Dacă votează PCM sau PPMT îşi dau voturile USL”, a punctat Frunda exprimându-şi îndoiala că voturile care ar putea fi acordate celor două formaţiuni maghiare vor merge către Alianţa România Dreaptă.

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, declara pe 7 octombrie că liderii UDMR dezinformează atunci când afirmă că maghiarii nu vor intra în Parlament dacă în alegeri porneşte şi PPMT.

”PPMT, prin acest prag alternativ, are şanse de a intra în Parlament pe lângă UDMR. Am constatat că există o lipsă de informare totală, nu numai în rândul comunităţii maghiare, dar şi o dezinformare care provine din partea liderilor UDMR”, a susţinut Toro.

Liderul PPMT a afirmat că pragul electoral înseamnă că acel partid politic care câştigă o majoritate simplă în şase colegii pentru Camera Deputaţilor şi în trei colegii senatoriale, îndeplineşte condiţiile de a depăşi pragul electoral. 

×