x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Harta preferintelor la prezidentiale

Harta preferintelor la prezidentiale

08 Dec 2004   •   00:00

O analiza a rezultatelor pe care candidatul UN PSD+PUR la Presedintie, Adrian Nastase, si cel al Aliantei D.A., Traian Basescu, le-au obtinut la nivel de judet arata ca Moldova si Oltenia au optat pentru a-l trimite la Cotroceni pe Nastase, iar Ardealul si Bucurestiul, pe Basescu.


ANIELA NINE

Click pentru a mari imaginea
Prezidentiabilul Adrian Nastase a reusit in primul tur de scrutin sa convinga electoratul din 28 de judete ale tarii, in timp ce Traian Basescu a atras de partea sa majoritatea locuitorilor din 10 judete. Considerand ca, pentru turul al doilea al scrutinului prezidential, optiunile celor care au optat pentru Nastase sau Basescu vor ramane stabile, fiecare din cei doi prezidentiabili ar trebui sa accelereze pe ultima suta de metri a campaniei electorale ca sa convinga tocmai in acele judete in care contracandidatul sau a fost preferat.

PREFERINTE. Candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR la Presedintie, Adrian Nastase, a fost preferat in Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Olt, Salaj, Satu-Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vrancea si Valcea. In schimb, prezidentiabilul A.D.A., Traian Basescu, a fost preferat de locuitorii din Alba, Arad, Bihor, Brasov, Cluj, Constanta, Maramures, Prahova, Sibiu, Timis, dar si de cei ai Capitalei.

SPECIALIST. Sebastian Lazaroiu, directorul CURS, intr-un interviu acordat Jurnalului National, a explicat ca, in turul doi al alegerilor prezidentiale, alegatorii candidatilor mici, care au obtinut putine voturi la primul tur de scrutin, nu prea se mai prezinta la vot, fie pentru ca nu mai au o miza foarte mare, fie ca urmare a dezamagirii survenite in fata scorului obtinut de preferatii lor in primul tur, ceea ce ar prognoza o prezenta la vot mai scazuta. In aceste conditii, a sustinut Lazaroiu, "mai important va fi electoratul maghiar si electoratul lui Vadim Tudor". "In mod natural, si electoratul maghiar, si electoratul lui Vadim Tudor, cele doua grupuri mari, se impart in doua. In mod natural, adica fara nici un semnal din partea candidatului pe care l-au votat, deci unii merg spre Nastase, altii merg spre Basescu. E o chestiune de proximitate ideologica sau socio-demografica. Depinde foarte mult si de semnalul pe care il vor da cei doi candidati. De exemplu, electoratul maghiar este un electorat destul de disciplinat si, daca Marko Bela va indica un anumit candidat, probabil ca nu 100%, dar 70%-80% din maghiari vor vota disciplinar pentru acel candidat", a explicat directorul CURS tendintele de vot.

SUSTINERE
O situatie diferita de restul tarii s-a inregistrat dupa primul tur de scrutin in judetele Covasna, Harghita si Mures, cunoscute ca fiefuri traditionale ale UDMR, ai caror locuitori l-au vazut la Cotroceni pe presedintele uniunii, Marko Bela. Mesajul pe care acesta l-a adresat public celor care in primul tur de scrutin i-au acordat votul a fost de sustinere in turul II a candidatului PSD+PUR. Indemnul a venit in urma deciziei din aceasta saptamana a UDMR de a participa la realizarea unei aliante cu UN PSD+PUR, in vederea formarii unei majoritati parlamentare, negocierea unui program de guvernare si alcatuirea noului executiv.

SONDAJE
Click pentru a mari imaginea
Potrivit unor sondaje realizate in aceasta saptamana de doua institute, Adrian Nastase (stanga) se mentine in topul preferintelor electoratului, el devansandu-l pe Traian Basescu (dreapta) cu 12 -14 procente. Potrivit unor surse din PSD, un sondaj realizat de IMAS intre 29 noiembrie si 5 decembrie arata ca Nastase intruneste 57% din optiunile electoratului, iar Basescu, 43%. Totodata, aceleasi surse sustin ca intr-un sondaj Metro Media Transilvania realizat dupa alegerile din 28 noiembrie, candidatul UN PSD+PUR se afla la o distanta de 12 procente de cel al Aliantei PNL-PD, Nastase obtinand 56%, fata de 44% cat ar fi obtinut Basescu.

.

.

.

×
Subiecte în articol: basescu politic nastase