x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Hasotti: "Stolojan vrea sa fie premier"

Hasotti: "Stolojan vrea sa fie premier"

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    23 Noi 2006   •   00:00
Hasotti: "Stolojan vrea sa fie premier"

Stenogramele platformistilor i-au incaierat cu totul pe liberali, care se intrec in a dezvalui cat mai multe informatii compromitatoare unii despre ceilalti. Asta in timp ce bugetul risca sa nu fie votat si Guvernul sa cada, daca nu vor fi recuperati unii platformisti.

Bazandu-se pe stenogramele sedintei platformistilor, de la Hotel Hilton, prezentate de Jurnalul National si Antena 3, vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a sustinut ca gruparea Stolojan-Flutur va infiinta un nou partid si ca nu va participa la viitorul congres extraordinar al PNL, pentru ca nu are nici o sansa sa-l castige. Mai mult, Hasotti s-a apucat sa dezvaluie si discutiile particulare pe care le-a avut cu unii membri ai Platformei Liberale. Unul dintre acestia i-ar fi spus ca tinta lui Theodor Stolojan nu este sefia partidului, ci postul de prim-ministru. "Un foarte important si nou membru al platformei, caruia nu-i voi da numele din respect pentru colegii mei, in timpul unei discutii l-am intrebat ce doreste domnul Stolojan. El mi-a spus ca nu doreste sa fie presedintele partidului, ci doreste sa fie prim-ministru", a sustinut Hasotti. "Intr-o alta discutie pe care am avut-o cu unul dintre primii adepti ai platformei, deputat, l-am intrebat daca se va duce la PD, iar raspunsul sau a fost afirmativ", a mai spus senatorul liberal, facand, culmea! apel la platformisti "sa inceteze atacurile" care strica imaginea PNL.

DEMITERE. Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a plasat si el pe o pozitie de forta fata de ministrul Gheorghe Flutur, pe care l-a somat in sedinta de Guvern, de fata cu ceilalti colegi din Executiv, sa demisioneze. Cum Flutur a refuzat, Tariceanu i-a promis ca va trimite la Cotroceni cererea de revocare, lucru pe care l-a si facut la finalul sedintei. In locul lui Flutur ar urma sa fie desemnat un finantist, sustine surse guvernamentale fara a da nume. In replica, la initiativa lui Valeriu Stoica, platformistii au anuntat ca ii retrag lui Tariceanu sprijinul politic in Parlament. "Premierul Calin Popescu Tariceanu este cel care trebuie sa-si dea demisia de onoare din functia de prim-ministru", se afirma intr-un comunicat al parlamentarilor din Grupul pentru Platforma, care precizeaza si ca nu vor mai vota decat "legile de continuare a reformelor" si pe cele care privesc integrarea in Uniunea Europeana, celelalte urmand a fi analizate punctual. O alta masura de forta adoptata de Tariceanu a fost retragerea senatorului Nicolae Vlad Popa din grupul euroobservatorilor.

CADEREA GUVERNULUI. In aceste conditii, primul proiect in pericol este bugetul de stat pe 2007. Grupul senatorilor si deputatilor platformisti se apropie de 30, acestia pot inclina balanta impotriva proiectului. Este posibil insa ca o parte dintre acestia sa dea inapoi, unii declarand ca nu sunt de acord cu respingerea bugetului. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, spune insa ca este convins ca platformistii il vor vota, dar admite ca respingerea lui poate duce la demisia Executivului. "Nu e specificat in Constitutie, dar este o cutuma internationala ca, in conditiile respingerii proiectului bugetului de stat, guvernul sa demisioneze. Nu cred ca se poate altfel", a declarat Olteanu.

Basescu accepta revocarea lui Flutur

Presedintele Traian Basescu (foto) a declarat aseara ca va da curs solicitarii premierului Tariceanu de revocare a lui Gheorghe Flutur din functia de ministru al Agriculturii. Seful statului a precizat, dupa sedinta CSAT, raspunzand unei intrebari, ca a vazut "un plic venit de la Guvern", iar seful sau de cabinet i-a spus ca este vorba despre solicitarea premierului de revocare din functie a ministrului Gheorghe Flutur. "Inteleg ca nu exista si propunerea de numire a unui ministru. Chiar si in aceste conditii ii voi da curs, dar asta nu mi se pare cel mai corect: sa trimiti o propunere de revocare a unui ministru, sa nu trimiti propunere de numire a unui alt ministru, iar

intre timp sa pleci pentru o bucata de timp", a spus Basescu. Intrebat care au fost considerentele pentru care a acceptat revocarea lui Flutur, seful statului a raspuns ca a luat aceasta hotarare tinand cont de faptul ca exista o solicitare din partea primului-ministru si din dorinta de a nu implica institutia prezidentiala in disputele din PNL. "Pentru ca mi-a cerut-o primul-ministru si pentru ca de prea multe ori au incercat sa-si justifice problemele interne prin implicarea Presedintiei", a explicat Basescu, aratand totodata ca "trebuie sa stie domnul prim-ministru ca isi asuma toata responsabilitatea solicitarii pe care mi-a facut-o. Este ultima data cand accept un astfel de mod de a schimba un ministru".
  • Oana Stancu

    Scandal cu ricoseu la Iliescu

    Theodor Stolojan este acuzat de presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, ca i-a solicitat in 2002 fostului sef al statului, Ion Iliescu (foto), sa intervina pentru inchiderea dosarelor penale in care era cercetat Gheorghe Flutur. Ludovic Orban a invocat ieri o intalnire pe care Theodor Stolojan, in calitate de presedinte al PNL, si o delegatie a partidului au avut-o la Cotroceni cu Iliescu. "La intalnirea respectiva, domnul Stolojan i-a solicitat sefului statului, in mod surprinzator, sa intervina pentru inchiderea dosarelor penale in care era cercetat Gheorghe Flutur pentru activitatea sa de la Romsilva Suceava", a declarat liderul liberal pentru Mediafax, precizand ca, la numai cateva zile dupa intalnire, dosarele respective au fost inchise, "la interventia lui Iliescu".

    REACTII. In replica, Gheorghe Flutur a calificat drept "mizerii si minciuni" declaratiile lui Ludovic Orban, in timp ce Theodor Stolojan l-a acuzat pe liberal ca este "o trompeta patriciana", aratand ca, la acea intalnire, i-a cerut lui Ion Iliescu "sa discute cu PSD astfel incat acest partid sa nu mai foloseasca hartuirea politica prin deschiderea de dosare". Ion Iliescu a calificat si el drept calomnioase afirmatiile lui Orban, pretinzand scuze de la acesta si a precizat ca nu a solicitat niciodata dosare sau date despre desfasurarea anchetelor. (Lavinia Dimancea)
  • ×
    Subiecte în articol: politic stolojan flutur