x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Hellvig, despre interceptările SRI în cauze penale: Volumul de prelucrare a datelor era de 3 ori peste optim

Hellvig, despre interceptările SRI în cauze penale: Volumul de prelucrare a datelor era de 3 ori peste optim

29 Mar 2016   •   19:40
Hellvig, despre interceptările SRI în cauze penale: Volumul de prelucrare a datelor era de 3 ori peste optim

Şeful SRI, Eduard Hellvig, a declarat, marţi, că "deciziile recente" privind activitatea SRI "nu au un impact major în intelligence" şi a dat ca exemplu faptul că volumul de prelucare a datelor din capacităţile tehnice era de trei ori mai mare decât nivelul optim, iar abia acum acesta se normalizează, după ce Serviciul nu mai realizează interceptări în cauze de natură penală.

Directorul SRI, Eduard Hellvig a precizat că volumul de prelucrare a datelor era, până de curând, depăşit de trei ori faţă de capacităţile Serviciului. "Volumul de prelucrare a datelor din capacităţile tehnice era de trei ori mai mare decât nivelul optim. Abia acum ne îndreptăm spre normalitate. Asta ca să răspund altor întrebări din spaţiul public", a comentat şeful SRI, după şedinţa de bilanţ pe anul 2015 a Serviciului.

Directorul Serviciului a spus că un alt atuu este "respectarea legilor", făcând referire la recenta decizie a CCR privind interceptările. "Deciziile recente nu au un impact major în intelligence. Ne-a fost încredinţată o misiune pe care am îndeplinit-o cu succes şi cu eforturi considerabile", a spus acesta.

"Mai avem de lucru în ceea ce priveşte dezvoltarea unei percepţii publice corecte. Şi, pentru că vorbim de percepţii, precizez că în lumea serviciilor de informaţii continuitatea şi predictibilitatea sunt atuuri strategice. Din acest motiv, niciun director responsabil nu generează seisme. Asta ca să răspund unora din întrebările din spaţiul public", a spus Eduard Hellvig, după şedinţa de bilanţ al SRI.

Curtea Constituţională a decis, în 16 februarie, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională.

Prin Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul a decis ca interceptările în cauze penale să se facă exclusiv de către angajaţi ai poliţiei judiciare, folosindu-se infrastructura SRI.

Sursa: news.ro

×