x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ÎCCJ: Nevinovat! Orban are dezlegare la Congres

ÎCCJ: Nevinovat! Orban are dezlegare la Congres

de Marius Gîrlașiu    |    01 Feb 2017   •   13:53
ÎCCJ: Nevinovat! Orban are dezlegare la Congres
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Fostul deputat PNL Ludovic Orban a fost declarat nevinovat de către Instanţa supremă, în dosarul în care procurorii DNA l-au acuzat că i-ar fi cerut 50.000 de euro omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru a-şi promova imaginea la două posturi de televiziune în campania electorală pentru alegerile locale din 2016. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

 

Ludovic Orban are undă verde de la judecătorii ÎCCJ pentru a candida la şefia PNL la Congresul din vară. Fostul deputat şi-a anunţat recent intenţia de a candida pentru conducerea partidului, însă a evitat să-şi declare public candidatura până la finalizarea procesului. Instanţa Supremă l-a achitat ieri, însă decizia nu este una definitivă şi poate fi atacată cu apel de procurorii DNA. Hotărârea de achitare a fost luată în majoritate, cu două voturi pentru şi unul împotrivă în completul de trei judecători de la ÎCCJ. Unul dintre cei trei magistraţi a făcut opinie separată, în sensul condamnării lui Orban la un an de închisoare, cu amânarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani. “Viaţa mea este o viaţă de cinste, de bun-simţ, de legalitate, de onoare, de responsabilitate. Vă mărturisesc că nu ştiu, habar n-am, pentru că sistemul nu este de pronunţare în şedinţă publică, eu mă aşteptam să fie o pronunţare în şedinţă publică”, a reacţionat fostul ministru imediat după aflarea sentinţei.

La ultimul termen al procesului, pe 16 ianuarie, procurorii DNA au cerut instanţei condamnarea lui Ludovic Orban la o pedeapsă cu executare, în vreme ce fostul vice PNL şi-a susţinut nevinovăţia şi a jurat cu mâna pe Biblie că nu a vrut să beneficieze de o finanţare ilegală.

În aprilie 2016, în ziua în care a fost chemat la DNA pentru a fi pus sub control judiciar, Orban s-a retras din cursa pentru Primăria Capitalei şi a demisionat din funcţiile de prim-vicepreşedinte al PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. A rămas însă deputat până la încheierea mandatului, dar nu a mai candidat pe listele PNL la alegerile din 10 decembrie.

Potrivit rechizitoriului DNA, Orban l-ar fi contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu la data de 1 martie 2016, pentru a-i cere acestuia 50.000 de euro – sprijin financiar pentru campania electorală. Surse judiciare dezvăluiau la acea vreme că patronul grupului de firme UTI l-a denunţat pe Orban la DNA, apoi l-a înregistrat din proprie iniţiativă şi a pus înregistrările la dispoziţia procurorilor. Ulterior, Urdăreanu a mărturisit în faţa instanţei că banii ceruţi de Orban ar fi urmat să ajungă într-o mică parte la televiziuni, cei mai mulţi fiind solicitaţi, în nume privat, de Sorin Oancea de la B1 TV şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV.

 

Ludovic Orban, PNL: Dacă am fost achitat, este verdictul normal. S-a făcut dreptate, atât am să vă spun.

×