În timp ce liberalii evită să vorbească despre întâlnirea de săptămâna trecută, pesediştii recunosc că aceasta a avut loc. Mircea Geoană s-a arătat totuşi zgârcit în declaraţii, invocând confidenţialitatea discuţiilor, dar şi-a făcut o părere: liberalii nu sunt în stare de o decizie.
Subiectul întâlnirii PSD-PNL a fost discutat ieri în şedinţa Biroului Permanent Naţional, Mircea Geoană făcând o informare cu privire la discuţiile cu liberalii. Membrii Biroului au aflat în acest fel că discuţiile nu s-au încheiat cu nici o decizie, nici în privinţa unei posibile alianţe preelectorale, nici a uneia postelectorale, şi că au fost doar unele de tatonare. “Impresia preşedintelui Geoană după această întâlnire a fost că la liberali nu se poate lua o decizie. Asta pentru că acolo există două tabere: una pro-Băsescu, care vrea să-i rupă picioarele lui Tăriceanu, şi o alta pro-Tăriceanu, care îl susţine pe premier să-şi ducă mandatul până la capăt”, ne-a declarat unul dintre liderii PSD. Deşi a recunoscut că a avut loc întâlnirea, Geoană a refuzat să dea oficial prea multe detalii, spunând că acestea rămân “confidenţiale” până la luarea unei “decizii finale”. Cum tot el dădea asigurări săptămâna trecută că negocierile cu partidele vor fi la vedere, liderul PSD a fost nevoit să explice că a fost “o discuţie pregătitoare” şi că discuţiile “vor fi la vedere în clipa în care există un răspuns”. La presiunile jurnaliştilor, Geoană a acceptat într-un final să enunţe variantele de ieşire din criză puse pe masă de PSD: “căderea Guvernului şi mersul la anticipate” sau “găsirea unei formule care să permită o minimă funcţionare a acestui guvern până la alegerile viitoare”. “Formula pe care PSD o consideră este organizarea de alegeri şi întoarcerea la popor”, a declarat Geoană, în condiţiile în care unii pesedişti dau ca sigură îngroparea subiectului anticipatelor, susţinând că la nivelul conducerii s-a decis ca partidul să renunţe la “scenarii” şi să se concentreze pe campania pentru alegerile locale. Cu toate acestea, Geoană a decis să îi trimită o scrisoare preşedintelui Băsescu, în care îi solicită un punct de vedere oficial cu privire la soluţiile de deblocarea a situaţiei politice.
TĂCERE. În PNL nu se discută oficial despre întâlnirile cu PSD. Ultima dintre ele a rămas un mister pentru majoritatea membrilor Biroului Politic al partidului, în şedinţa de ieri nici unul dintre liderii liberali netrăgându-l de mânecă pe preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, să facă vreo informare despre acea discuţie. Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat ieri, la finalul şedinţei, că Tăriceanu nu a informat Biroul Politic pentru că întâlnirea cu PSD nu a fost una “oficială”. “Nu a existat nici o discuţie oficială referitoare la alianţe pre sau postelectorale”, a declarat Orban, evitând să răspundă clar dacă PNL este de acord cu o alianţă post-electorală cu PSD.
Alternativă: Acord de colaborare PC-PSD
PSD şi PC au semnat ieri un acord parlamentar potrivit căruia cele două formaţiuni politice îşi vor susţine iniţiativele legislative atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor şi vor colabora şi pe plan politic. “Am semnat acest acord pornind de la faptul că opoziţia în România nu este conturată, la fel şi în Parlament. Ne-am unit forţele pentru a reuşi ca până la sfârşitul legislaturii să promovăm proiectele legislative care vizează în primul rând categoriile sociale care au suportat şi care au plătit extrem de scump costul tranziţiei timp de 18 ani”, a spus preşedintele PC, Daniela Popa (foto), precizând că cele două formaţiuni îşi vor susţine reciproc iniţiative, dar vor avea şi o serie de proiecte comune. “Nu puteau fi toate promovate nici de noi, nici de PSD, dar acum, la peste 170 de parlamentari, orice fel de iniţiativă poate fi aprobată, fie ea organică, fie ordinară”, a mai arătat Daniela Popa. La rândul său, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a arătat că acest acord reprezintă “o garanţie” că partidele care “au coerenţă pot chiar în opoziţie să aducă ţării legi bune”. “Am stabilit ca şi în ceea ce priveşte acţiunea noastră politică în Parlament să existe o coordonare în privinţa deciziilor noastre”, a mai spus Geoană.
PREVEDERI. Cele două grupuri parlamentare au decis să “conlucreze” pentru susţinerea mai multor obiective de politică publică privind garantarea creşterii nivelului de trai al categoriilor sociale cu venituri scăzute; elaborarea şi implementarea rapidă a unei noi viziuni strategice post-aderare, care să răspundă solicitărilor sociale în condiţiile unei creşteri economice constante de minimum 7%; refacerea credibilităţii justiţiei. Cei 172 de parlamentari PSD şi PC vor susţine adoptarea unor acte normative privind descentralizarea administrativă, finanţele publice locale, crearea de noi locuri de muncă, responsabilitatea socială a întreprinderilor, sprijinirea agricultorilor, accelerarea modernizării mediului rural, reducerea TVA la alimentele de bază, Fondul de Solidaritate pentru pensionari, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reglementarea drepturilor şi obligaţiilor cetăţenilor români vizând încurajarea învăţării şi cunoaşterii limbii române, salarizarea unor categorii sociale.
• Carmen Vintilă
lavinia.dimancea@jurnalul.ro
monica.iordache@jurnalul.ro