x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică In cautarea pretului corect

In cautarea pretului corect

13 Feb 2005   •   00:00

Presedintele interimar al PD, Emil Boc, si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, spun ca vor sustine constructia Autostrazii Transilvania, cu conditia ca pretul sa fie corect.

LUCIAN DOBRATER

ALBA-IULIA. Liderii PD sustin proiectul Autostrazii Transilvania, dar cer verificarea contractului
Emil Boc a precizat ca "autostrada este un obiectiv important atat pentru Cluj, cat si pentru Transilvania, dar pretul trebuie sa fie corect". Liderul PD a accentuat faptul ca a sustinut si va sustine proiectul autostrazii, singura conditie fiind legata de corectitudinea pretului, deoarece sunt bani publici care trebuie justificati. La randul sau, ministrul Vasile Blaga a declarat ca "trebuie verificat intreg contractul privind constructia autostrazii, deoarece si in Romania autostrazile trebuie realizate la preturi corecte, nu de trei-patru ori mai mari decat pretul pe care l-a platit Croatia pentru o autostrada care se face in conditii mult mai rele de relief". Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca Executivul va analiza toate contractele incheiate fara licitatie, iar firmele carora le-au fost atribuite vor trebui "sa vina la preturile pietei", in caz contrar respectivele contracte urmand sa fie anulate.

CRITICI-SEMNAL. Anterior, Basescu a afirmat ca ineficienta proiectului de construire a Autostrazii Transilvania este "arhicunoscuta" si ca acest proiect ar aduce daune conservarii zonelor cu localitati sasesti, putand astfel sa distruga chiar o parte din istoria habitatului romanesc. Autoritatile au decis sa reanalizeze o serie de contracte incheiate de fostul Guvern, condus de Adrian Nastase, printre care si cel semnat cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania. Potrivit presedintelui Traian Basescu, acest acord a incalcat legislatia privind achizitiile publice, iar proiectul nu are acoperire din punct de vedere economic. Conducerea Bechtel a apreciat insa ca analiza autoritatilor romane privind Autostrada Brasov - Bors va confirma importanta proiectului si si-a exprimat disponibilitatea sa discute pe aceasta tema cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa finalizarea analizei. Autostrada Brasov - Bors va avea o lungime de 415 kilometri, cu patru benzi, si va face legatura intre Brasov si Oradea. Finalizarea lucrarilor este programata pentru anul 2012. Potrivit reprezentantilor Bechtel, proiectul este cel mai mare de acest tip din Europa.

CONTRACTUL EADS
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat, sambata, la Alba-Iulia, ca doreste clarificarea contractului de securizare al frontierelor incheiat de fostul Guvern cu firma EADS, urmand ca atat clauzele, cat si pretul sa fie drastic negociate. Ministrul a precizat ca Romania are termene stricte pentru a prezenta Comisiei Europene planul unic de investitii pe frontiera si de aceea "contractul cu EADS trebuie sa fie clar, inclusiv pentru opinia publica". Vasile Blaga a spus ca nu intelege de ce contractul nu acopera cea mai dificila zona, granita cu Ucraina. Ministrul a afirmat ca aceste aspecte, cat si altele din contract trebuie clarificate. Blaga a precizat ca Guvernul va lucra cu EADS, dar "in conditii negociate si la alte preturi decat cele prinse in contract".

COMISIE PENTRU REFORMA
Zeci de primari, prefecti, presedinti de consilii judetene din intreaga tara, precum si mai multi ministri si parlamentari - membri ai PD - au decis, sambata, la Alba-Iulia, infiintarea unei comisii pentru dezvoltare locala si regionala, care sa accelereze masurile de reforma in administratia locala. Comisia va prelua propunerile de reforma a administratiei publice locale din teritoriu si le va inainta structurii centrale, in vederea prelucrarii lor in diverse proiecte, care sa fie inaintate Guvernului sau Parlamentului. Comisia va fi condusa de vicepremierul Adriean Videanu, urmand ca din ea sa faca parte, printre altii, ministrii Vasile Blaga, Sulfina Barbu si Gheorghe Barbu, primarii municipiilor Alba-Iulia si Oradea si parlamentarii Dan Carlan, Marian-Jean Marinescu si Ioan Oltean.
×
Subiecte în articol: politic