x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică În caz de raport defavorabil: PSD va solicita schimbarea lui Predoiu

În caz de raport defavorabil: PSD va solicita schimbarea lui Predoiu

12 Mai 2009   •   00:00

PSD va solicita, atât în cadrul Coaliţiei guvernamentale, cât şi preşedintelui Traian Băsescu, revocarea din funcţie a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, în cazul în care Raportul CE pe Justiţie, din iunie, va fi defavorabil, au arătat surse din PSD.Social-democraţii vor solicita şi partenerilor de coaliţie, şi şefului statului, schimbarea lui Cătălin Predoiu dacă Raportul Comisiei Europene va fi unul defavorabil. Mai mulţi lideri ai PSD au declarat, pentru Mediafax, că revocarea lui Predoiu din funcţia de ministru al Justiţiei va fi cerută în cadrul coaliţiei de guvernare ca primă măsură politică. Aceleaşi surse au mai arătat că, dacă Raportul pe Justiţie va fi unul defavorabil, PSD va acuza public faptul că o resposabilitate principală i-ar reveni şi lui Traian Băsescu, social-democraţii urmând să argumenteze că şeful statului a fost cel care l-a impus pe Predoiu în funcţia de ministru.

Deşi la nivelul conducerii PSD nu a fost stabilită o decizie politică în ceea ce priveşte eventualele solicitări ale social-democraţilor în situaţia în care Predoiu va fi remaniat, mai mulţi lideri ai partidului au apreciat că, în funcţie şi de rezultatele alegerilor europarlamentare, PSD ar fi îndreptăţit să revendice portofoliul Justiţiei. Argumentul avansat de aceştia este că, deşi Protocolul de guvernare dintre PDL şi PSD prevede nominalizarea unui independent la Ministerul Justiţiei, PSD ar putea invoca principiul parităţii miniştrilor, în condiţiile în care social-democraţii au pierdut un loc în Executiv prin comasarea funcţiei de vicepremier cu portofoliul Internelor şi Administraţiei.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că, în cazul unui raport defavorabil pe Justiţie, Cătălin Predoiu "poartă în mod evident o principală responsabilitate". "Dacă Raportul va fi defavorabil, devine evident faptul că Traian Băsescu nu a prea avut noroc în ultimii cinci la miniştrii de Justiţie", a mai spus Năstase. Şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat că revocarea lui Predoiu este posibilă în cazul unui Raport pe justiţie defavorabil. "E posibil, se poate, însă e greu de anticipat acum. Trebuie văzut exact după Raportul Comisiei Europene", a declarat, Ion Iliescu.

Pe de altă parte, potrivit unor surse din PDL, Raportul Comisiei Europene, indiferent de eventualele aspecte negative pentru România, ar putea aduce demisia lui Predoiu. Unii lideri democrat-liberali anticipează o demisie a actualului ministru al Justiţiei, indiferent de Raport, aducând ca argument faptul că mandatul acceptat de Predoiu la investire a fost elaborarea celor patru coduri juridice şi gestionarea Justiţiei până la Raportul CE din iunie. De altfel, Predoiu a afirmat, imediat după nominalizarea ca ministru şi audierea în Parlament, că obiectivul lui este ridicarea monitorizării CE pe Justiţie şi adoptarea codurilor juridice.

×
Subiecte în articol: politic psd predoiu defavorabil