Comisia de apărare a Senatului a solicitat Biroului Permanent reînfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă privind existenţa pe teritoriul României a unor centre de detenţie ale CIA în care ar fi fost interogaţi de către autorităţile americane prizonieri suspectaţi de terorism aduşi din ţările Orientului Mijlociu.
Cererea este semnată de către preşedintele Comisiei, senatorul PNL Marius Obreja şi este justificată prin faptul că au apărut informaţii noi ca urmare a publicării raportului Senatului american pe această temă, a datelor remise de către Comisia LIBE a Parlamentului European şi a celor publicate în mass-media internaţională. Solicitarea lui Obreja echivalează practic cu recunoaşterea faptului că prima comisie parlamentară înfiinţată în 2008 nu a făcut investigaţii concludente în această chestiune conchizând prematur că americanii nu au avut închisori la noi.
Un subiect delicat
Redeschiderea cercetărilor survine după ce, pe 25 septembrie, europarlamentari din comisia juridică, pentru libertăţi civile şi afaceri interne (LIBE) au venti la Bucureşti pentru a discuta subiectul cu oficiali români, inclusiv cu procurorul general.
„Avem dovezi noi, avem nume de prizonieri, este un caz în aşteptare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, există un prizonier care acuză că a fost ţinut în România, este o investigaţie în curs, am încercat să vedem dacă e o chestiune urgentă. Avem suficiente dovezi în Raportul Consiliului, în Senatul American, potrivit cărora există probe că au fost închisori CIA pe teritoriul României”, a declarat Tanja Fajon, unul dintre europarlamentari.
Fostul preşedinte Ion Iliescu nu s-a întâlnit cu delegaţia Parlamentului European, dar a trimis o scrisoare.
„Nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României, şi nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut României aşa ceva. Am declarat public, şi îmi menţin această declaraţie: nu aş fi aprobat niciodată înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României”, scria Iliescu.
Pe de altă parte, acesta nu exclude faptul ca americanii să se fi folosit de spaţii puse la dispoziţie de către autorităţile române pentru a organiza un centru de detenţie. „Nu ştiu să existe plângeri ale posibilelor victime, abuzate pe teritoriul României. Dacă există, Justiţia trebuie să-şi facă datoria. Este dreptul victimelor să obţină compensaţii pentru suferinţele îndurate”, afirmă Iliescu. Scandalul închisorilor CIA a luat amplaore la sfârşitul anului trecut, când raportul Comisiei de informaţii a Senatului SUA arăta că în cinci state, printre care şi România, au avut pe teritoriul naţional centre de detenţie în care deţinuţii ar fi fost torturaţi de către CIA.
Închisoarea CIA din România ar fi avut numele de cod „Detention Site Black”, primii deţinuţi ajungând în România în toamna anului 2003. Până la apariţia raportului Senatului american, România a negat sistematic existenţa unei asemenea închisori.