x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Info

Info

05 Iun 2006   •   00:00
RESTRUCTURARE. Posturile de vicepremier din Guvern ar trebui desfiintate, este de parere ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu (foto), acesta precizand ieri ca face aceasta apreciere "in nume personal, ca reprezentant al PD". Conform declaratiilor lui Boagiu, modelul guvernamental european "nu vizeaza in special" posturile de vicepremier. Liberalul Ludovic Orban considera insa ca restructurarea Executivului nu este decat "o gaselnita" a PD, fara legatura cu actul de guvernare, care, de fapt, ofera PD pretextul de a-si face campanie electorala de pe pozitia de partid care nu se afla la guvernare.

INGRIJORARE. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ieri ca are ingrijorari in privinta adoptarii legilor justitiei, pentru ca deja s-a creat o coalitie UDMR-PSD-PNL, care nu sustine Legea Codului de procedura penala. Macovei a spus ca, in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, democratii au sustinut Codul de procedura penala, "insa atunci cand s-a creat o coalitie UDMR-PSD-PNL, deja ca numar nu mai conta cine era de partea cealalta". Ministrul a explicat ca "in clipa asta PNL si UDMR nu prea acorda sustinere, ci numai PD". Potrivit lui Macovei, pana la sfarsitul lunii august trebuie adoptata o serie de legi, printre care Codul de procedura penala si Legea finantarii partidelor politice.

GUSA, TAXIMETRIST. Presedintele Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, intentioneaza sa isi petreaca o parte din vacanta parlamentara muncind ca taximetrist, in Bucuresti si, apoi, in Cluj. Gusa va lucra pe baza unui contract de colaborare incheiat cu societati de taximetrie din Bucuresti si Cluj, pe durata unei saptamani in fiecare dintre aceste orase, iar la final organizatiile PIN vor face public raportul pe care il vor intocmi referitor la problemele administratiilor municipale respective, se arata intr-un comunicat al partidului.

ATAC LIBERAL. Liberalii George Scutaru si Ludovic Orban au constatat sambata, la Buzau, ca "de trei saptamani scena politica romaneasca este mai linistita", Scutaru apreciind ca situatia a fost datorata faptului ca in ultima vreme presedintele Traian Basescu a fost preocupat indeosebi de starea sa de sanatate. In schimb, Orban a apreciat ca linistea se datoreaza faptului ca Elena Udrea nu a avut acces la spital. "S-ar putea sa fie si din cauza faptului ca doamna Udrea nu a avut acces la spital si nu a mai putut sa... Stiu ca e de la Buzau, de la Plescoi. Nu stiu insa daca e un produs mai bun sau mai prost decat carnatii de Plescoi", a declarat Ludovic Orban despre Elena Udrea.

DELEGATIE BAAS. La invitatia Partidului Alianta Socialista, in perioada 26 mai-2 iunie s-a aflat in Romania o delegatie a Partidului Baas Arab Socialist, din Siria. Delegatia s-a deplasat in cateva localitati din judetele Arges si Valcea si a avut intrevederi inclusiv cu reprezentanti ai PD, PNL si PSD, potrivit unor surse diplomatice. Delegatia a plecat cu cinci solicitari de infratire intre localitati romanesti si siriene. La Camera Deputatilor a avut loc o intalnire intre membrii delegatiei si reprezentanti ai Grupului Parlamentar de prietenie Romano-Siriana, in prezenta ambasadorului Siriei, Mohammed Abas. Cu acest prilej, a fost vizitata o parte a Casei Poporului. (M.C.)

IMN IGNORAT. Imnul Romaniei a fost ignorat de autoritatile din localitatea Sanmartin (Harghita), unde aproximativ 200 de maghiari din Romania si Ungaria au participat ieri la inaugurarea cimitirului soldatilor maghiari si germani cazuti in Primul Razboi Mondial. Imnurile intonate la acest eveniment au fost cele ale Germaniei si Ungariei. Atasatul militar al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Kisvari Tamas, a declarat ca acest lucru "nu este normal si corect", in timp ce primarul localitatii Sanmartin, Gergely Andras, a motivat absenta intonarii imnului Romaniei prin faptul ca "sunt doar soldati maghiari si germani inmormantati".

CODUL FISCAL. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a anuntat ieri ca parlamentarii partidului vor vota impotriva proiectului de Lege privind modificarea Codului Fiscal, pentru ca este "antieconomic si antisocial" si ar putea aduce Romania "intr-o situatie de colaps financiar". Pe de alta parte, Diaconescu a declarat ca PSD va elabora in locul Guvernului lista de prioritati pentru UE, explicand ca Executivul s-a dovedit incapabil sa faca acest lucru, fiind "prea ocupat cu luptele politice". (L.D.)
×
Subiecte în articol: politic