x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Generalul înfrânt şi declinul subit al UNPR

Generalul înfrânt şi declinul subit al UNPR

de Marius Gîrlașiu    |    05 Noi 2015   •   14:47
Generalul înfrânt şi declinul subit al UNPR
Sursa foto: Adrian Manolache

Moartea poliţistului Bogdan Gigină i-a schimbat destinul generalului Oprea. Vicepremierul Oprea s-a trezit peste noapte fără pute¬re. Contestat în stradă, liderul UNPR a rămas stăpân peste un partid renegat acum de toate forţele politice.

Ajunsă la 60 de parlamentari prin acţiunile de racolare, oastea generalului Oprea şi-a trans-format liderul într-un personaj-cheie pe scena politică. Cu stabilitatea Guvernului Ponta la degetul mic şi curtat intens de liberali pentru o eventuală trădare, vicepremierul şi-a permis să adopte poziţii de forţă în relaţia cu PSD.

Destinul politic al Generalului Oprea s-a derulat însă pe repede-înainte, cu viteza coloanei oficiale care i-a grăbit pieirea poliţistului Bogdan Gigină.

Oprea şi-a pierdut influenţa, devenind fără să vrea liderul unui partid nefrecventabil. Criticat de Liviu Dragnea pentru lipsa de responsabilitate, Gabriel Oprea şi-a anunţat capitularea. „Eu personal nu voi mai face parte din niciun Guvern”, a fost mesajul generalului. A admis totuşi că UNPR încă mai speră să-şi păstreze puterea. „Partidul va intra în negocieri pentru a face parte din viitoarea echipă guverConfruntat cu revolta străzii, namentală”, a anunţat Oprea. Rămâne de văzut cine va risca să-şi asocieze imaginea cu oastea ¬ generalului în actualele condiţii. O uşă deschisă a lăsat Liviu Dragnea, care a dezvăluit că PSD vrea să păstreze guvernarea chiar şi după demisia lui Ponta. „UNPR poate susţine noul Gu-vern ca orice partid parlamentar. Nu am avut o discuţie în amă-nunt despre cum va fi format noul Guvern”, a explicat liderul PSD. Un viitor Guvern al aceleiaşi coaliţii ar depinde însă ex-clusiv de susţinerea Uniunii, în contextul în care sprijinul ALDE şi al minorităţilor n-ar fi suficient. Ar exista astfel varianta unui acord de susţinere parlamentară ¬ a unui Guvern PSD, fără ca UNPR să aibă posibilitatea de a da miniştri. O alianţă cu acest partid ar fi o piatră de moară şi pentru liberali, care susţin însă ideea anticipatelor. Pe termen lung, marea problemă a UNPR vor fi alegerile parlamentare din 2016, în cazul în care partidul lui Oprea ar fi nevoit să candideze în premieră pe liste proprii.
„Sunt solidar cu Victor Ponta, ne-am dat demisia, suntem o echipă guvernamentală. UNPR nu îşi schimbă cu nimic politica, rămâne un partid unit şi care se ţine de cuvânt. Îl sprijinim pe preşedintele României pe probleme de securitate naţională.”
Gabriel Oprea
 

×
Subiecte în articol: gabriel oprea unpr