LEGEA ŞTIRILOR POZITIVE ● CCR şi-a motivat decizia
Curtea Constituţională şi-a motivat ieri decizia de
neconstituţionalitate privind modificările la Legea audiovizualului,
arătînd că partajarea ştirilor "poate duce la manipularea populaţiei
prin selectarea subiectivă a informaţiilor sau pur şi simplu prin
neinformare".
LEGEA ŞTIRILOR POZITIVE ● CCR şi-a motivat decizia
Curtea Constituţională şi-a motivat ieri decizia de neconstituţionalitate privind modificările la Legea audiovizualului, arătînd că partajarea ştirilor "poate duce la manipularea populaţiei prin selectarea subiectivă a informaţiilor sau pur şi simplu prin neinformare".
"Orice persoană are dreptul de a fi informată, prompt, corect şi clar, de a primi informaţii pe cale audio sau audiovizuală cu privire la orice problemă sau eveniment de interes public”, au decis judecătorii Curţii Constituţionale în urma contestaţiei formulate de 53 de deputaţi la proiectul de lege privind completarea art. 28 din Legea audiovizualului nr. 504/2002. Acest proiect, iniţiat de Gheorghe Funar (PRM) şi Ioan Ghişe (PNL), prevedea ca programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi radio să conţină, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive şi, respectiv, negative. "Regula celor două părţi instituită prin text – «ştiri cu teme pozitive şi, respectiv, negative, în pondere egală» – nu este guvernată de principii care să asigure imparţialitate şi echilibru în ce priveşte informarea corectă a cetăţenilor în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală. Sub acest aspect, textul evidenţiază o omisiune de reglementare, ceea ce face ca, în această formă, să nu se asigure o informare corectă a opiniei publice, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 31 alin. (4) din Constituţie", se precizează în motivarea deciziei Curţii.
LIPSĂ DE INFORMARE CORECTĂ. Totodată, judecătorii consideră că prevederile legii pot duce la manipularea populaţiei prin selectarea subiectivă a informaţiilor sau pur şi simplu prin neinformare care, în acest fel, duce la privarea acesteia de posibilitatea de a lua cunoştinţă de anumite evenimente, ceea ce nu este permis într-o societate democratică. Membrii Curţii Constituţionale nu au fost însă de acord cu autorii contestaţiei că legea ar introduce cenzura, arătînd că "filtrarea" sau "selectarea" informaţiilor cu teme pozitive sau negative în cadrul programelor de ştiri ale posturilor de televiziune şi de radio reprezintă o operaţiune tehnică, de mare responsabilitate, dar nu poate fi considerată ca un act de cenzură, operaţiunea putînd conduce însă "la o lipsă de informare corectă a cetăţenilor, ceea ce este cu totul altceva". Constatînd că încalcă mai multe articole din Constituţie, judecătorii Curţii au decis că Legea privind completarea art. 28 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 este neconstituţională.
Citește pe Antena3.ro