Inainte de şedinţa de astăzi a Comitetului Executiv Naţional, in care se va lua o hotărăre in privinţa moţiunii de cenzură, social-democraţii au izbutit, pe ultima sută de metri să poarte noi negocieri.
Moţiune
Inainte de şedinţa de astăzi a Comitetului Executiv Naţional, in care se va lua o hotărăre in privinţa moţiunii de cenzură, social-democraţii au izbutit, pe ultima sută de metri să poarte noi negocieri. Potrivit unor surse din PSD, lideri ai partidului, in frunte cu Mircea Geoană, ar fi avut ieri o intălnire cu preşedintele Traian Băsescu, dar şi cu o delegaţie a PD, in care s-ar fi discutat decizia pe care pesediştii urmează să o ia astăzi. Vicepreşedinţi ai PSD susţin că au primit in cursul serii de ieri veşti despre discuţiile cu şeful statului şi cu democraţii, dar nu ştiau exact care au fost rezultatele acestora. Ei fuseseră atenţionaţi, la Biroul Permanent Naţional de dimineaţă, că vor fi convocaţi in şedinţă pentru a le fi comunicat rezultatul negocierilor, insă, in jurul orei 22.00, incă nu primiseră nici un semn. Deşi in cursul zilei unii pesedişti vorbeau şi de negocieri cu PNL, acestea nu ar fi avut loc, susţin surse parlamentare. De altfel, liberalul Bogdan Olteanu a negat, intr-o declaraţie pentru Rompres, o intălnire cu PSD. "Hoţii strigă hoţul! Dacă Blaga şi Băsescu vor să se inţeleagă cu PSD, să o facă şi să o recunoască. Lucrurile sunt simple: in această seară, PSD se intălneşte cu PD, şi ar face bine să spună adevărul dacă vor să ajungă la o inţelegere", a declarat Olteanu.
Â
DECIZIA. La şedinţa de ieri a Biroului Permanent Naţional, pesediştii au validat textul final al moţiunii de cenzură. Intitulată "1.000 de zile de haos. Sfărşitul guvernării de dreapta", moţiunea are in jur de 20 de pagini şi vizează guvernarea din ultimii trei ani. "Prin această moţiune, PSD işi face datoria de partid responsabil de opoziţie şi exprimă ingrijorarea majoră a peste 90% dintre romăni, sub ochii cărora se nasc două Romănii opuse şi ireconciliabile: o Romănie a opulenţei şi dispreţului social şi o Romănie a sărăciei umilitoare şi a frustrărilor sociale de tot felul. (...) Dacă nu vom pune capăt guvernării de dreapta, in cel mai scurt timp, prăpastia dintre cele două Romănii se va adănci", explică social-democraţii in moţiune necesitatea demersului lor. Cu toată fermitatea din textul documentului, momentul depunerii acestuia rămăne incă o enigmă, aşteptăndu-se ca la şedinţa de astăzi a Comitetului Executiv Naţional să se decidă asupra oportunităţii acesteia, in condiţiile in care parlamentari ai partidului, in frunte cu Ion Iliescu şi Adrian Năstase, s-au declarat impotrivă, iar in partid a circulat chiar varianta renunţării la moţiune. Oficial insă, liderii PSD dau ca certă iniţierea acesteia. Purtătorul de cuvănt Cristian Diaconescu (foto) declara ieri că moţiunea va fi depusă imediat după străngerea semnăturilor, ce ar urma să se finalizeze "la sfărşitul acestei săptămăni sau, cel mai tărziu, la inceputul săptămănii viitoare", in timp ce preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, susţinea că este probabil ca moţiunea să fie depusă in cursul zilei de măine.