x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis a trimis spre reexaminare actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei

Iohannis a trimis spre reexaminare actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei

30 Mar 2016   •   15:00
 Iohannis a trimis spre reexaminare actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, spre reexaminare, actul normativ care modifică şi completează Legea farmaciei 266/2008, invocând faptul că în prevederile sale există o lipsă de corelare a normelor în ceea ce priveşte vânzarea medicamentelor, dar şi "o discrepanţă sub aspectul politicilor menite să asigure sănătatea publică".

"Legea instituie posibilitatea vânzării şi eliberării prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală numai de către farmaciile comunitare şi drogheriile autorizate potrivit legii, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii; totodată, controlul şi supravegherea privind vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală urmează a fi exercitate de Ministerul Sănătăţii. Considerăm că reglementarea acestui tip de vânzare a medicamentelor era necesară, însă intervenţiile legislative operate prin legea transmisă la promulgare se impun a fi corelate cu celelalte dispoziţii din cuprinsul Legii farmaciei nr. 266/2008 şi chiar completate, astfel încât să permită tuturor destinatarilor legii să-şi conformeze conduita şi scopul avut în vedere de legiuitor, acela de a clarifica un domeniu nereglementat, să fie atins", se arată în cererea de reexaminare.

Potrivit art. 2 alin. (3) din această lege, în farmaciile comunitare, oficinele locale de distribuţie, în farmaciile din unităţile medicale aflate în structura ministerelor cu reţea medicală proprie, în drogheriile, farmaciile şi oficinele locale de distribuţie din sistemul penitenciar este interzisă utilizarea tehnicii de vânzare cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar, arată sursa citată.

De asemenea, potrivit alin. (4) al art. 2 din acelaşi act normativ, distribuţia cu amănuntul a medicamentelor se face numai prin farmacii, oficine locale de distribuţie şi drogherii.

"Faţă de aceste prevederi ale Legii nr. 266/2008 se poate deduce că în prezent nu este interzisă în mod expres vânzarea de medicamente către populaţie prin intermediul internetului. Fără a interveni asupra acestor texte, prin legea transmisă la promulgare este introdus în conţinutul art. 2 un nou alineat, alin. (41), potrivit căruia vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală este permisă numai în cazul farmaciilor comunitare şi drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii", se precizează în cerere.

Potrivit şefului statului, "între actualele reglementări ale art. 2 alin. (3) şi (4), ce conţin dispoziţii restrictive cu privire la vânzarea de medicamente fără prescripţie medicală (este interzisă autoservirea în cadrul farmaciilor), şi prevederile nou introduse, ce permit vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a acestui tip de medicamente, în condiţiile ce vor fi stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii, există nu numai o lipsă de corelare a normelor, dar şi o discrepanţă sub aspectul politicilor menite să asigure sănătatea publică".

"În acest sens, considerăm că se impune o reanalizare a prevederilor legii transmise la promulgare atât sub aspectul punerii de acord a acestora, cât şi în ceea ce priveşte stabilirea prin lege a condiţiilor în care se realizează vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală, urmând ca acestea să fie detaliate şi nu stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii", se mai arată în cererea de reexaminare.

Sursa citată menţionează că, la nivel european, regimul juridic al vânzării la distanţă este deja reglementat în Titlul VIIA - "Vânzarea la distanţă către populaţie" - din Directiva 2001/83/CE de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman.

Sursa:  Agerpres

×