Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a declarat miercuri că în situaţia în care o instanţă va constata că este în situaţie de incompatibilitate va renunţa la funcţia de primar al Sibiului.
"Nu consider că voi pierde procesul, iar dacă va fi situaţia atunci vom discuta. Nu o să fiu eu cel care se cramponează de o funcţie publică. Dacă vreo instanţă constată că sunt incompatibil, evident că voi renunţa la funcţia publică", a afirmat Iohannis, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă va renunţa la candidatura la orice funcţie publică şi va demisiona din funcţia de primar al Sibiului în situaţia în care va pierde procesul cu ANI.
El a arătat că speţele cu ANI vizează situaţia de incompatibilitate, fiind primar al Sibiului şi reprezentant al municipiului în CA al Societăţii de Apă.
"În primă instanţă, la Curtea de Apel Alba Iulia am primit dreptate şi a fost desfiinţat raportul ANI, între timp, ieri, am primit corespondenţa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care îmi cere un punct de vedere, care pe urmă se va insera în dosar şi probabil voi primi o comunicare care se referă la un termen la această instanţă, lucru care nu s-a întâmplat. Sunt optimist aici", a arătat Iohannis.
Liderul liberal a afirmat că el consideră că legea ar trebui modificată, astfel încât primarii şi preşedinţii de CJ să facă parte din CA ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară.
"Părerea mea este că legea trebuie modificată fiindcă este o incompatibilitate de tip public-public foarte specială şi specifică datorită construcţiei asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară rezultate din negocierea din Comisia Europeană, avem aceste structuri unde operatorii în special pe apă, canal sunt 100% în mână publică, acţionarii fiind de regulă consiliile locale, mai generic unităţile administrativ-teritoriale. După părerea mea, primarul este cea mai potrivită persoană pentru a reprezenta uniunea administrativ-teritorială şi în adunarea de dezvoltare intercomunitară şi în adunarea generală a acţionarilor. O astfel de modificare a legislaţiei aş considera-o binevenită", a spus Iohannis.
Pe de altă parte, el a precizat că Parlamentul trebuie să dea curs solicitării venite din partea unei instanţe pentru verificarea unui parlamentar.
"Consider că atunci când există o solicitare a unui parchet către Parlament pentru verificarea unui parlamentar, acestei solicitări trebuie să i se dea curs. Nu putem prin vot să împărţim cetăţenii români în două categorii", a spus Iohannis.