x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iuliu Winkler: România are nevoie de schimbarea filozofiei construcţiei bugetare

Iuliu Winkler: România are nevoie de schimbarea filozofiei construcţiei bugetare

24 Mai 2009   •   00:00

Europarlamentarul Iuliu Winkler, candidat al Uniunii Democrate Maghiare din România la Parlamentul European, consideră că în România este necesară o schimbare în filosofia construcţiei bugetare, scrie Agerpres.

'Guvernul ar trebui să se gândească la elaborarea unei legi bugetare multianuale, având în vedere situaţia economică marcată de criza la nivel global, de politicile europene, precum şi de acordurile încheiate cu FMI şi Comisia Europeană. Cred că Guvernul trebuie, atât prin concepţia asupra activităţii economice, cât şi asupra structurii şi construcţiei bugetare din România, trebuie să se apropie de principiile de funcţionare, de cerinţele şi eficienţa bugetului european', a afirmat Iuliu Winkler la Reşiţa.

Europarlamentarul român a mai spus că bugetul Uniunii Europene este multianual, iar prevederile bugetare se fac pentru şapte ani. El a menţionat că, în sesiunile următoare în Parlamentul European se vor dezbate priorităţile şi structura bugetului UE pentru 2014-2020.

În acest sens, deputatul european a explicat şi avantajele unui buget multianual, în ceea ce priveşte acordul cu FMI şi CE.â

În opinia sa, acordul prevede unele obiective ce trebuie atinse de România, care sunt legate de scăderea deficitului bugetar, de raţionalizarea cheltuielilor bugetare, de redimensionarea salarizării bugetarilor.

'Pe de-o parte, contribuim la bugetul UE, iar pe de altă parte suntem alimentaţi de la acest buget prin fondurile structurale, iar armonizarea şi din acest punct de vedere cu Uniunea ar duce la o mai mare eficienţă în atragerea fondurilor europene, pentru că sumele necesare pentru cofinanţare ar fi incluse în bugetul multianual', a subliniat Iuliu Winkler.

Deputatul din partea UDMR prezentat, ca exemplu, armata, unde se simte o nevoie imperioasă de înzestrare.

Potrivit acestuia, acest lucru se poate rezolva prin întocmirea unui buget multianual, ceea ce ar duce şi la 'liniştirea partenerilor din NATO'.

În opinia lui Iuliu Winkler, acest lucru ar fi posibil începând chiar de anul acesta, mai exact, până în luna august, când se va discuta bugetul pentru anul viitor, context în care 'este nevoie de o dezbatere atât la nivelul Guvernului, cât mai ales este necesar un dialog social'.

'Un buget multianual ar fi absolut necesar pentru a se reuşi înzestrarea armatei, deoarece, acesta ar oferi predictibilitate şi siguranţă furnizorilor şi finanţatorilor. Finanţatorii unui astfel de program nu vor da împrumuturi dacă nu vor fi siguri că Ministerul Apărării poate să plătească', a mai spus deputatul european.

'Din păcate, în România a avut loc o ultimă rectificare bugetară, nefericită, care nu a rezolvat problemele, nu a aşezat priorităţile care oricum lipseau din buget. Cred că o perspectivă de trei, patru ani asupra bugetului ar fi benefică', a precizat Iuliu Winkler.

 

×
Subiecte în articol: politic iuliu winkler