Situaţie fără precedent în Maramureş, la nivelul administraţiei guvernamentale. Social-democratul Alexandru Cosma s-a prezentat la Prefectura judeţului, cerând să fie repus în funcţie în baza unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.
Reprezentanţii Guvernului în teritoriu nu ştiu cum să procedeze, locul lui Alexandru Cosma fiind ocupat între timp de subprefectul nominalizat de UDMR - Gyongyike Bondi, care are un act de numire semnat şi parafat de premier şi care, în condiţiile date, nu poate fi trimis acasă. Deocamdată, s-a cerut sfatul Guvernului Boc, de la care au pornit încurcăturile.
Instanţa a admis acţiunea prin care Alexandru Cosma a atacat ordinul de suspendare din funcţie, suspendând executarea HG nr. 1167/2009 prin care subprefectul PSD a fost pus pe liber. Soluţia în acest dosar s-a dat la mijlocul lunii februarie, mai precis la 16 februarie 2010, iar grefierul Curţii de Apel Bucureşti a înaintat Prefecturii Maramureş o adresă în care a descris starea de fapt: că Alexandru Cosma trebuie instalat în postul de subprefect. Între timp, însă, pe postul rămas vacant în urma demiterii social-democratului maramureşean s-au succedat atât democrat-liberalul Constantin Bolos, cât şi Gyongyike Bondi.
Dan Buca, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureş, a spus că fostul subprefect social-democrat s-a prezentat în urmă cu câteva zile la Palatul Administrativ şi a cerut să fie repus în drepturi în baza sentinţei Curţii de Apel Bucureşti. Alexandru Cosma a arătat că vrea să înceapă lucrul încă de săptămâna aceasta. Oficialii instituţiei au rămas fără replică, iar pentru o rezolvare s-a sunat la Bucureşti.
Prefectul în funcţie, Sandu Pocol, după o consultare cu juriştii Guvernului, i-a cerut să aibă puţină răbdare, până la descâlcirea documentelor, însă, de drept, PSD-istul se poate prezenta la serviciu, la fel ca şi Gyongyike Bondi sau Dorin Buda, actualii subprefecţi. Între timp, se speră ca Guvernul să facă recurs, iar decizia să se schimbe. În cazul în care sentinţa dată de Curtea de Apel Bucureşti rămâne aceeaşi, Maramureşul va avea trei subprefecţi - cu precizarea însă că în organigramă sunt prevăzute două posturi.
Menţinerea soluţiei magistraţilor bucureşteni poate atrage după sine şi alte probleme, pentru că inclusiv actul de numire în funcţia de subprefect pentru Gyongyike Bondi poate fi declarat nul, atâta vreme cât el conţine referiri la hotărâri nelegale. Nu este singura situaţie de acest fel, pentru că la nivelul judeţului Maramureş există şi alţi social-democraţi care au fost eliberaţi din funcţie şi au atacat deciziile în instanţă.