x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Juncker ameninţă cu Schengen şi cu MCV-ul

Juncker ameninţă cu Schengen şi cu MCV-ul

de Adrian Ilie    |    01 Feb 2018   •   11:23
Juncker ameninţă cu Schengen şi cu MCV-ul
Sursa foto: Etienne Ansotte/EU/Etienne Ansotte

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, alături de care a susţinut o conferinţă comună de presă. Cu această ocazie, Juncker a avertizat autorităţile de la Bucureşti că menţinerea legilor Justiţiei în forma actuală va determina autorităţile europene să poarte discuţiile cu România privind aderarea la Schengen şi ridicarea MCV „în alţi termeni”.

În declaraţiile făcute alături de Iohannis, şeful Comisiei Europene a afirmat explicit că rapiditatea cu care România va intra în spaţiul Schengen şi va scăpa de Mecanismul de Cooperare şi Verificare depinde de forma finală a legilor Justiţiei, Juncker manifestându-şi explicit nemulţumirea faţă de modul în care acestea au ieşit din Parlament. „Statul de drept a făcut progrese remarcabile în România şi este într-un stadiu acceptabil. Nu vom accepta ca România să facă paşi înapoi pe acest drum. Trebuie să fie un progres ireversibil”, a spus Juncker. El a negat afirmaţiile potrivit cărora oficialii europeni nu au fost bine informaţi în legătură cu prevederile celor trei legi ale sistemului judiciar. „Am luat cunoştinţă de faptul că am fost, cum se spune, dezinformat, dar vreau să vă spun că sunt bine informat în ceea ce priveşte deciziile în legătură cu statul de drept”, a spus Juncker răspunzând unei întrebări pe această temă. La rândul său, Iohannis a spus că legile Justiţiei şi Codurile penale reprezintă „o problemă majoră”. „Aceasta trebuie să o rezolvăm în România. Degeaba aşteptăm să vină cineva din afară să ne prezinte o soluţie. Soluţia este la noi”, a afirmat preşedintele.

Dacă legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea la Schengen se vor pune în alţi termeni. Aşteptăm deciziile Curţii Constituţionale şi dacă totul decurge cum trebuie, trebuie să asigurăm României locul său în spaţiul Schengen, pentru că românii nu merită să fie trataţi ca cetăţeni de mâna a doua Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

×