x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen, despre comasarea prezidenţialelor cu europarlamentarele: Este o soluţie, dar este nevoie de voinţă politică

Kelemen, despre comasarea prezidenţialelor cu europarlamentarele: Este o soluţie, dar este nevoie de voinţă politică

23 Ian 2013   •   13:51
Kelemen, despre comasarea prezidenţialelor cu europarlamentarele: Este o soluţie, dar este nevoie de voinţă politică
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, susţine că organizarea în acelaşi timp a alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare nu înseamnă scurtarea mandatului actualului preşedinte, ci că noul preşedinte ar putea să-şi preia funcţia când cel dinaintea sa şi-a încheiat mandatul.

"Eu cred că, în momentul în care modificăm Constituţia, putem să introducem acolo câteva chestiuni la care noi, de fapt, ne-am gândit, atât legate de alegerile prezidenţiale, cât şi de cele parlamentare. Putem spune că se pot organiza alegeri cu cinci luni, cu şase luni înainte de terminarea mandatului preşedintelui sau Parlamentului, ca să nu facem tot timpul alegeri în luna decembrie. Dacă mergem în acest ritm cum am făcut până acum, la un moment dat, în ajunul Crăciunului o să facem parlamentare. Următorul preşedinte va prelua funcţia în momentul în care se termină mandatul actualului preşedinte, ca să nu scurtezi mandatul', a declarat, pentru Agerpres, liderul UDMR.

Potrivit lui Kelemen, ar putea fi găsită o formulă juridică pentru un astfel de demers, adăugând că acelaşi 'cerc vicios' există şi în cazul alegerilor parlamentare, când noul Parlament nu poate fi convocat decât după ce fostul Legislativ îşi încheie mandatul.

"O prevedere constituţională se poate găsi, dar este nevoie de o voinţă politică. Asta nu înseamnă că prescurtezi mandatul preşedintelui. Aşa cum este în America, alegerile se fac la o dată fixă, indiferent ce se întâmplă, şi intră în funcţie noul preşedinte pe 20 ianuarie, indiferent ce se întâmplă. Va fi o perioadă de tranziţie, dar asta nu înseamnă că îl dai afară pe preşedinte cu cinci sau cu şase luni mai devreme", a mai spus Kelemen.

Premierul Victor Ponta a afirmat, astăzi, că ar fi foarte bine pentru România ca anul viitor alegerile europarlamentare să fie odată cu cele prezidenţiale, precizând că l-a informat despre această idee şi pe preşedintele Traian Băsescu, care a spus că o examinează.

×