
Kelemen Hunor a explicat de ce este împotriva trimiterii de trupe în Ucraina.
„Astăzi categoric nu, este război acolo, nu trimiți trupe în război dacă nu vrei să intri în război”, a spus Kelemen Hunor la Antena 3 CNN.
El a mai spus că soluția pentru conflictul din Ucraina ar fi o încetare a focului care va deschide calea pentru dialogul diplomatic. După acordul de pace, poziția României poate fi din nou analizată în funcție de garanțiile de securitate pe care le va primi Ucraina, a precizat Kelemen Hunor.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a transmis marți, un mesaj de la Palatul Cotroceni pentru a explica de ce a invitat partidele parlamentare la consultări. Participanții la discuții vor vorbi despre politica europeană de apărare, despre sprijinul pentru Ucraina și despre creșterea bugetelor alocate cheltuielilor militare.
„De ce am invitat partidele la consultări: săptămâna viitoare va fi o reuniune a Consiliului European, care are pe agendă chestiuni importante de securitate. Este posibil să fie luate decizii cu efecte directe asupra politicii externe și a apărării europene și, astfel, să se impună adoptarea unor măsuri și de către România. Temele de pe agenda Consiliului European sunt politica europeană de apărare, sprijinul pentru Ucraina și creșterea bugetelor alocate cheltuielilor militare. În privința politicii de apărare, țările europene vor fi nevoite să își asume un rol mai important și să suporte o parte mai mare din costurile asigurării păcii în Europa. Sprijinul pentru Ucraina vizează atât situația actuală de conflict, cât și asigurarea susținerii în perspectiva încetării focului și a derulării negocierilor pentru pace”, a transmis Ilie Bolojan.
(sursa: Mediafax)
