x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis, despre controversa Vlad Voiculescu - Violeta Alexandru: Nu a măsluit nimeni datele nici înainte, nici după alegeri, nici acum

Klaus Iohannis, despre controversa Vlad Voiculescu - Violeta Alexandru: Nu a măsluit nimeni datele nici înainte, nici după alegeri, nici acum

24 Mar 2021   •   13:52
Klaus Iohannis, despre controversa Vlad Voiculescu - Violeta Alexandru: Nu a măsluit nimeni datele nici înainte, nici după alegeri, nici acum

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în legătură cu controversa Vlad Voiculescu – Violeta Alexandru privind raportarea datelor pandemiei, că nimeni nu a măsluit aceste cifre și că sunt formule de calcul ușor diferite.

„Nu a măsluit nimeni datele nici înainte, nici după alegeri, nici acum. Cred că a fost o expresie nefericită. Formulele de calcul sunt însă diferite. Ministrul Tătaru a găsit potrivită o anumită formulă, acum ministrul Voiculescu a vrut să modifice oarecum formula. Vorbim despre două formule ușor diferite, în niciun caz nu a măsluit cineva datele. Ele au fost corecte. Nu cred că aceste discuții teoretice pe formulă opresc pandemia sau alină suferința vreunui pacient. Ar fi extrem de important să ne implicăm acolo unde e nevoie, să creștem numărul de paturi de la ATI, să-i motivăm pe medici, să fim mai proactivi. Cred că acestea sunt prioritățile momentului și nu comparații teoretice între formule de calcul. Românii să înțeleagă să respecte restricțiile, să se vaccineze și să aibă încredere în autorități și medici.”, a afirmat Klaus Iohannis.

Declarațiile au fost făcute miercuri, al o acțiune de împădurire, la care au participat premierul Florin Cîțu și mai mulți membri de guvern.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a acuzat modul în care au fost calculate cifrele legate de pandemie înainte de alegeri, după ce liderul PNL București, Violeta Alexandru, a spus că „afirmațiile oficiale/ politice gen << nu am încredere în cifre/ cifrele sunt altele >> nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea.”

„Dragă Violeta, avem nevoie să construim încredere și vom reuși doar dacă spunem mereu adevărul. Felul inovativ în care a fost calcultaă incidența înainte de alegeri mi-a ridicat câteva semne de întrebare:

  1. Din calcul au fost eliminate cifrele din focare – nicăieri în Europa nu s-a mai procedat așa;
  2. Din calcul incidenței la 14 zile au fost pierdute vreo două zile.

Astea sunt artificiile de anul trecut pe care le-am descoperit cu surprindere și, mai mult decât atât, până să vorbim despre cum comunicăm, ceea ce comunicăm ar trebui să fie cât mai aproape de adevăr. Contează, mai ales în situații de genul ăsta. Altfel ne furăm singuri căciula mințindu-ne frumos. Bănuiesc că nu știai despre inovațiile de mai sus. Asta poate îți lămurește de ce am spus zilele trecute că cifrele sunt altele.”, a scris Vlad Voiculescu la o postare a Violetei Alexandru.

×