x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis: Marile izbânzi ale națiunii sunt posibile dacă suntem uniți, nu dezbinați

Klaus Iohannis: Marile izbânzi ale națiunii sunt posibile dacă suntem uniți, nu dezbinați

30 Noi 2018   •   19:52
Klaus Iohannis: Marile izbânzi ale națiunii sunt posibile dacă suntem uniți, nu dezbinați
Sursa foto: DIANA OROS

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că marile izbânzi ale naţiunii sunt posibile dacă românii sunt uniţi şi nu dezbinaţi. Declarațiile au fost oferite la Palatul Cotroceni, cu prilejul Zilei Naționale, unde au fost aproximativ 800 de persoane. Printre ele s-au numărat și Viorica Dăncilă, miniștrii din guvernul său, șefii SRI, foștii președinți Constantinescu și Băsescu și mulți alții, conform Agerpres.

„Marile izbânzi ale naţiunii sunt posibile dacă suntem uniţi, nu dezbinaţi, dacă avem aspiraţii înalte, nu ţinte personale meschine, dacă ţinem aproape naţiunile prietene democratice şi civilizate, iar nu dacă ne izolăm de ele”.

Președintele a vorbit și despre realizarea Marii Uniri din 1918.

„Cei care au făcut posibil evenimentul istoric major din veacul trecut ne-au lăsat un bogat patrimoniu de idealuri, valori şi viziune. Dintre toate, cea mai frumoasă moştenire spirituală pe care mi-aş dori să o redescoperim în aceste zile este că Marea Unire a fost, în fapt, o mare şi profundă unire a tuturor românilor în jurul unei năzuinţe comune, pentru a cărei înfăptuire nici un sacrificiu nu a fost prea mare”, a mai afirmat Iohannis.

Șeful statului a cuprins în discursul său și încercările grele ale României din ultimul secol.

„România nu ar fi putut trece peste încercările ultimului secol, dacă nu ar fi fost un stat unitar. Românii nu ar fi putut depăşi tragediile şi greutăţile trecutului recent dacă înfăptuirea Marii Uniri nu ar fi dat sufletelor noastre încrederea în viitor. Din aceşti 100 de ani pe care îi aniversăm, doar în jumătate dintre ei naţiunea noastră a putut să-şi exprime liber capacitatea sa creatoare, să meargă pe calea deschisă la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918. Dar nu a fost zi şi nu a fost ceas în care cei care au primit darul Marii Uniri să înceteze a iubi România”.

România a fost un stat iubit și peste hotare în opinia președintelui țării.

„România a fost iubită la Mărăşeşti, pe câmpurile însângerate ale celui de-Al Doilea Război Mondial, în provinciile pe care istoria tulburată a secolului trecut le-a lăsat în afara trupului ţării, precum şi la Sighet, la Piteşti, la Aiud, ca şi pe baricadele Revoluţiei din decembrie 1989. România este iubită astăzi pentru realizările înaintaşilor, pentru ceea ce este acum, după cum este iubită pentru ceea ce încă nu este, dar ne dorim să fie pentru generaţiile viitoare. România este astăzi respectată în Europa şi în lume pentru că această iubire de ţară s-a manifestat şi în operele creatoare ale românilor care şi-au adus contribuţia la civilizaţia lumii”.

 

×