Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va sesiza şi el Curtea Constituţională în legătură cu legile justiţiei, în paralel cu o sesizare a Comisiei de la Veneţia. Şeful statului a sfătuit judecătorii CCR să nu se grăbească şi să aştepte punctul de vedere al forului de la Veneţia, caz în care este puţin probabil că cele trei legi ale sistemului judiciar vor mai putea intra în vigoare până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.
„Am decis să trimit întregul pachet legislativ înapoi la Curtea Constituţională şi, în paralel, să sesizez Comisia de la Veneţia. De aceea, fac un apel către Curtea Constituţională de a nu se grăbi şi a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituţional comun în Europa”, a spus preşedintele. Însă declaraţia sa de presă a fost departe de a fi doar exprimarea dezacordului faţă de forma acestor legi, transformându-se într-un rechizitoriu la adresa coaliţiei de guvernare pe care a acuzat-o că are ca principal obiectiv subordonarea justiţiei. „La începutul anului 2017 au venit cu acea infamă OUG 13. Acea Ordonanţă am reuşit să o oprim împreună. Sute de mii de români de bună credinţă au protestat atunci în stradă pentru acest lucru. Asaltul s-a mutat în Parlament, iar rezultatul demersului parlamentar de modificare a legilor justiţiei a ajuns acum şi în faza în care se cere promulgarea acestor legi”, a spus Iohannis. Printre nemulţumirile preşedintelui se află noile condiţii de intrare în magistratură, constituirea unui parchet special care să cerceteze faptele penale comise de către magistraţi, mutarea unor atribuţii de la CSM la Ministerul Justiţiei, fapt care ar fragiliza independenţa întregului sistem judiciar. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu s-a arătat surprins de decizia şefului statului, observând însă că Iohannis a dat indicaţii judecătorilor constituţionali. „Am văzut din declaraţia preşedintelui, ca şi precedentul preşedinte, că dă indicaţii judecătorilor constituţionali să nu se grăbească şi să analizeze corect sesizarea. De unde ai deduce că sfatul era necesar a contrario pentru că judecătorii se grăbeau (...) Eu nu cred că e necesară această îndrumare către judecătorii CCR”, comentat Toader. Deşi nu a contestat dreptul lui Iohannis de a solicita opinia Comisiei de la Veneţia, Toader nu a exclus posibilitatea ca acest lucru să amâne intrarea în vigoare a legilor. „Cât durează - depinde de complexitatea întrebării şi de momentul în care întrebarea e primită. Comisia se întruneşte de patru ori pe an”, a spus Toader.
Dacă preşedintele Iohannis s-a referit, indirect, la parchetul special pentru magistraţi ca la o structură menită să timoreze magistraţii, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a răspuns acuzei afirnd că parchetul special pentru faptele penale comise de către magistraţi şi judecători a fost deja declarat constituţional de către Curtea Constituţională, ca răspuns la sesizările anterioare făcute de către partidele de opoziţie.
În siajul Cotrocenilor
În mod previzibil, partidele de opoziţie au salutat demersul anunţat de către Iohannis. „PNL îşi va conjuga eforturile cu cele ale preşedintelui Iohannis, pentru că doar el dovedeşte că înţelege rigorile şi standardele internaţionale în materie de stat de drept şi independenţă a sistemului judiciar”, a spus Alina Gorghiu. Mai mult, liberalii intenţionează să depună şi o moţiune simplă împotriva ministrului Tudorel Toader. „Sunt optimist că şi prin acest demers vom reuşi să întârziem foarte mult şi, în cele din urmă, să blocăm destructurarea Justiţiei şi practic confiscarea ei, pentru că despre aceasta vorbim: despre transformarea şi a Justiţiei într-un instrument de casă al PSD”, a spus şi preşedintele USR, Dan Barna.
Tăriceanu: O tragere de timp
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a apreciat ca previzibilă decizia lui Klaus Iohannis comentând că este mai degrabă o încercare de tragere de timp. „CCR, când face controlul de constituţionalitate, integrează întotdeauna şi recomandările Comisiei de la Veneţia. Deci sesizarea suplimentară a Comisiei de la Veneţia pare mai degrabă un demers care să încetinească sau să amâne momentul punerii în aplicare a acestor legi”, a spus Tăriceanu. Nici PSD nu dă semne că ar fi dispus la concesii. „Este o gogoriţă asta cu Comisia de la Veneţia, pentru că modificările care s-au făcut la cele trei legi în niciun caz nu încalcă prevederile şi principiile enunţate de Comisia de la Veneţia. (...) Nu Comisia de la Veneţia este peste Curtea Constituţională”, a spus deputatul Florin Iordache.