x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis despre schimbările climatice și energie: Trebuie să facem mai mult

Iohannis despre schimbările climatice și energie: Trebuie să facem mai mult

de Redacția Jurnalul    |    02 Dec 2023   •   09:40
Iohannis despre schimbările climatice și energie: Trebuie să facem mai mult
Sursa foto: presidency

În România, strategiile privind schimbările climatice și energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile și energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete, declară, la summitul despre climă COP28, președintele Klaus Iohannis.

„Efectele negative ale schimbărilor climatice nu pot fi negate. Trebuie să accelerăm acțiunile noastre de atenuare a schimbărilor climatice și, în special, să decarbonizăm rapid sistemele noastre energetice. Acesta este motivul pentru care sunt încântat să fiu prezent la acest eveniment alături de lideri guvernamentali și din industrie care își propun să livreze în raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global până în 2050, inclusiv prin utilizarea energiei nucleare”, a declarat KLaus Iohannis.

În ceea ce privește România, strategiile privind schimbările climatice și energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile și energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete: „Facilitățile energetice nucleare funcționează în România de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate și siguranță, așa că pot spune că avem o experiență națională consistentă în acest domeniu. În același timp, trebuie să facem mai mult - la nivel național și global. Analizele Agenției pentru Energie Nucleară a OCDE arată că, la nivel global, capacitatea instalată de energie nucleară trebuie să se tripleze până în 2050 pentru ca lumea să ajungă la zero emisii nete globale până atunci”.

România consideră energia nucleară ca fiind o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică și la decarbonizare, adaugă președintele: „Mergând mai departe, ne angajăm să finalizăm două noi unități CANDU la Centrala de la Cernavodă și să construim și să implementăm în România SMR-uri, reactoare modulare mici, așa cum a arătat și John Kerry, în România. Referitor la acest lucru, este o nouă tehnologie la care lucrăm împreună cu prietenii noștri din Statele Unite și se pare că vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit. Dragi lideri, în dezvoltarea programului nostru național de energie nucleară, ne ghidăm după un set esențial de principii și priorități. Ne angajăm să asigurăm siguranța pentru public și pentru mediu, precum și neproliferarea. Mai mult decât atât, România își propune, de asemenea, să devină un lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forței de muncă și un hub pentru lanțurile de aprovizionare aferente energiei nucleare. Schimbările climatice reprezintă o provocare globală care necesită acțiune la nivel global. Numai prin acțiune coordonată și ambiție sporită le putem aborda în mod eficient”.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

(sursa: Mediafax)

×