x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Johannis: „Vreau să îmbunătăţesc imaginea României în străinătate”

Klaus Johannis: „Vreau să îmbunătăţesc imaginea României în străinătate”

de Istvan Deak    |    23 Iul 2013   •   15:45
Klaus Johannis: „Vreau să îmbunătăţesc imaginea României în străinătate”

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, nu ascunde intenţia de a face lobby în străinătate, pentru ca, în cadrul reformei administrative a României, oraşul său să fie desemnat capitala Regiunii Centru. Într-un interviu acordat pentru Radio Deutschland, Johannis nu exclude posibilitatea ca, într-un viitor apropiat sau mai îndepărtat, să fie numit sau ales într-o funcţie importantă din fruntea statului. „România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, dar Sibiul este o excepţie pozitivă. Capitala europeană din 2007 atrage în continuare mulţi investitori şi turişti. Şomajul este scăzut, iar percepţia din exterior este pozitivă. Românul de origine germană, Klaus Johannis, a reuşit prin calităţile germane native să devină unul dintre cei mai apreciaţi politicieni la nivel local şi regional. Cu rezultate de vis a fost ales de patru ori primar al Sibiului. Acum vrea să facă pasul în elita politicii româneşti. Unii îl văd deja ca viitor preşedinte sau premier al României”, notează site-ul radioului german, deutschlandfunk.de.

„Biroul lui Johannis este amplasat într-o clădire din piaţa centrală a Sibiului, un oraş cunoscut de turiştii germani sub denumirea de Hermannstadt. Pentru primar, originile săseşti au reprezentat un avantaj. Este considerat un bun organizator, care a transformat Sibiul în capitală europeană si a reuşit să atragă investitori. Iar asta a reuşit să transforme oraşul său într-o excepţie a crizei economice. Rata şomajului este de sub 3%, cea mai scăzută cotă din România”, mai scrie sursa citată.

Lobby pentru capitala Regiunii Centru
„Investitorii au învăţat să aprecieze şi să cunoască aceste locuri. Practic, toţi au prosperat. În ultimii ani, cei mai mulţi şi-au dublat capacităţile. Firme mari din Germania continuă să investească aici. Asta dovedeşte că oraşul beneficiază şi de forţă de muncă calificată”, susţine Johannis. Fostul profesor de fizică este de 13 ani primar al Sibiului, fiind reales de fiecare dată cu peste 75% din totalul voturilor. „În primul rând, vreau ca Sibiul să devină capitala Regiunii Centru la viitoarea reformă administrativă a României. Vom vedea dacă se va realiza asta, dar voi continua să fac lobby”, spune primarul Sibiului. În 2009, Johannis a fost în cărţi pentru funcţia de premier interimar. Între timp a devenit vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal.

Vor urma schimbări
Întrebat de jurnaliştii germani dacă îşi propune să ajungă în fruntea ţării, Johannis a replicat: „Este o posibilitate. Se întâmplă multe lucruri în politica din România. În următoarea perioadă vor avea loc multe schimbări în România. De aceea am vrut să fiu mai aproape de acele cercuri care vorbesc despre aceste schimbări şi care le vor decide”, mai spune Johannis. „Cu toate acestea, partidul în care a intrat Johannis nu este unul lipsit de probleme. Şeful PNL, Crin Antonescu, s-a evidenţiat în ultimul timp cu remarci naţionaliste şi anti-europene, în timp ce Johannis este considerat un pro-european convins”, comentează sursa citată.

Efectul „Aha”
Jurnaliştii de la Deutschland Radio consideră că având în vedere diferenţa majore dintre diferenţele regiuni ale României, Sibiul ar trebui să reprezinte un model pentru întreaga ţară. „Imaginea României în străinătate trebuie îmbunătăţită. Fără doar şi poate, ea este negativă. Este oarecum interesant, chiar un paradox, că mulţi germani când vin prima dată în România sunt încântaţi şi mulţumiţi de ceea ce găsesc aici. Evident că există corupţie, mulţi oameni săraci şi multe alte probleme, dar per total toţi au efect Aha. Cei care vin aici se pot convinge că ţara este chiar frumoasă şi că oameni sunt deschişi, prietenoşi şi rezonabili”, completează Klaus Johannis.

”Sibiul, un model de succes”
Primarul Sibiului a găsit motivele pentru care euroscepticismul a început să crească în rândul populaţiei române. „România a avut aşteptări mari de la statutul de membru al Uniunii Europene. Au existat neînţelegeri de ambele părţi. Consider că este misiunea mea principală, în calitate de primar sau într-o altă funcţie, să înlătur aceste neînţelegeri. În primul rând, aşteptările au fost prea mari. În al doilea rând, atenţia acordată de UE a fost mult mai scăzută decât ceea ce se preconizase. Oamenii din România se aşteptau să fie acceptaţi şi integraţi în totalitate. Dacă construim şi o Europa de rangul doi, atunci aceasta nu va funcţiona niciodată. Chiar dacă diferenţele salariale sunt uriaşe, ar trebui încercat ca toţi membrii UE să fie integraţi în totalitate. Nu pot exista ţari de rangul 1 şi altele de rangul 2. Uniunea Europeana poate funcţiona doar dacă vom fi acceptaţi ca parteneri egali”, a încheiat Klaus Johannis.

Confirmarea unui german
Parcă în completarea materialului prezentat de Deutschland Radio, Westdeutsche Zeitung prezintă pe scurt povestea unui bibliotecar german, care de 8 ani a ales să trăiască în Sibiu. „Oamenii de aici au o mentalitate neobişnuit de prietenoasă. Uşile ţi se deschid la fiecare pas. Asta şi pentru că, în calitate de german, te bucuri de o anumită încredere preconcepută. Afacerile cu cărţi înfloresc în România, de aceea am şi înfiinţat o editură. Cărţile în limba germană sunt foarte apreciate de sibieni, aici existând un ziar, un gimnaziu, un departament al Teatrului Naţional şi o universitate, toate în limba germană. Prima carte de succes a editurii noastre a fost una dedicată reţetelor tradiţionale din Transilvania şi s-a bucurat de un succes deplin în Germania. Oraşul Sibiu este personalizat cu un fler aparte. Mi-aş dori să am puterea să le iau nemţilor teama de România. Ea nu ar trebui să existe, mai ales într-un oraş la poalele Carpaţilor”, a declarat Jens Kielhorn.

×
Subiecte în articol: klaus iohannis sibiu