x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică La limita legii - Premierul a renuntat la restructurare

La limita legii - Premierul a renuntat la restructurare

de Monica Iordache Apostol    |    07 Mar 2007   •   00:00
La limita legii - Premierul a renuntat la restructurare

Doi ministri demisionari, altul pe care Senatul nu-l mai vrea, unul cercetat la Cotroceni. Doua posturi de vicepremier neocupate din luna decembrie. Desi o parte a Guvernului sta in provizorat, premierul a renuntat la restructurare.

Mihai Razvan Ungureanu implineste azi a 31-a zi de cand si-a dat demisia din fruntea MAE. O sarbatoreste la Bruxelles, la prima reuniune a Consiliului European la care Romania participa ca tara membra a Uniunii Europene. Statutul sau de ministru demisionar se poate prelungi la infinit din cauza unei lacune a legislatiei. Legea de organizare si functionare a Guvernului nu prevede nici un termen in care presedintele poate anunta faptul ca un post de ministru este vacant, ci doar ca demisia devine irevocabila in maximum 15 zile. Presedintele trebuie sa indeplineasca un alt gest obligatoriu: semnarea decretului de revocare, la propunerea premierului, astfel incat mandatul lui Ungureanu sa poata fi considerat incheiat.

Ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe, a anuntat la 22 ianuarie ca si-a depus demisia la Cabinetul primului-ministru. La rugamintea premierului, a promis ca ramane in functie "pana la restructurare", proiect la care el insusi ar trebui sa lucreze. Urmatorul pas spre revocare, trimiterea demisiei la Cotroceni, nu a fost facut de Tariceanu, astfel incat si Stroe isi prelungeste statutul de demisionar.

REPUDIATA DE SENAT. Monica Macovei, ministru al Justitiei, nu mai este recunoscuta ca membru al Guvernului de una din Camerele parlamentare. Senatul a votat la 13 februarie o motiune simpla in care cere demisia Monicai Macovei, dar mandatul acesteia a fost salvat de Curtea Constitutionala. Judecatorii Curtii au considerat ca demiterea unui ministru se poate produce in alte conditii constitutionale.

CERCETAT.Szolt Nagy, ministrul Telecomunicatiilor, se afla, din luna decembrie, in cercetarea comisiei speciale de la Cotroceni, care va decide daca exista elemente pentru a permite inceperea urmaririi penale in cazul ministrului. Acesta e acuzat in "Dosarul spionilor" de trafic de influenta in domeniul comertului cu energie. Daca se permite inceperea urmaririi penale, Nagy va fi suspendat din functia de ministru, conform Legii privind raspunderea ministeriala. Alte doua posturi din Executiv, de vicepremier, sunt vacante de la sfarsitul anului trecut. Ambele apartin PD, care a refuzat sa numeasca ocupanti, in ideea ca vor fi desfiintate la mult-trambitata restructurare.

RESTRUCTURAREA, ABANDONATA
Premierul Tariceanu a recunoscut ieri ca a renuntat la proiectul restructurarii Guvernului, declarand ca nu a lucrat la un astfel de plan pentru ca "nu reprezinta o prioritate". Dupa ce Radu Stroe anuntase public faptul ca a fost insarcinat de premier sa elaboreze noua structura a Executivului, Tariceanu a dat vina pe PD, ca a folosit-o ca tema de atac la adresa PNL sau a lui insusi. Tariceanu a adaugat ca la ultima intalnire cu pedistii a fost intrebat de acestia de ce este nevoie de restructurare. "Au inteles si ei ca, nici din punct de vedere politic sau nici macar organizatoric, nu este necesara restructurarea la nivelul Guvernului", a afirmat premierul.
  • Emilia Sava
  • ×
    Subiecte în articol: politic