x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Laszlo Borbely: "UDMR nu a spus niciodată oamenilor să nu meargă la vot. Nu o facem nici acum"

Laszlo Borbely: "UDMR nu a spus niciodată oamenilor să nu meargă la vot. Nu o facem nici acum"

de Mediafax    |    27 Iul 2012   •   18:47
Laszlo Borbely: "UDMR nu a spus niciodată oamenilor să nu meargă la vot. Nu o facem nici acum"

Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely spune ca Uniunea "niciodata nu a spus oamenilor sa nu merga la vot" si nici acum nu spune acest lucru, ci ca trebuie sa mearga la vot, iar fiecare sa voteze "dupa constiinta sa, dupa buna credinta a fiecaruia".

Vicepresedintele politic al UDMR a afirmat, vineri, la dezbaterile de la Universitatea de Vara Tusvanyos, ca Uniunea nu a spus niciodata oamenilor sa nu mearga la vot.

"Din 1990, noi am castigat un drept, noi am luptat pentru acest drept foarte important, sa putem merge la vot, nu cum era in comunism, cand nu puteam sa participam direct la decizii. Din 1990 incoace, UDMR niciodata nu a spus oamenilor sa nu merga la vot, nici acum nu spunem acest lucru, ci ca trebuie sa mergeti la vot, trebuie sa va exercitati acest drept. Pentru ca si pe noi ne intereseaza cine este presedintele tarii si ce se intampla in Romania. Toata lumea sa voteze dupa constiinta sa, dupa buna credinta a fiecaruia. Asta spunem noi si o sa vedem ce se intampla", a spus vicepresedintele politic al UDMR, conform Mediafax.

In schimb, liderul PPMT, Toro T. Tibor, a criticat pasii "brutali si agresivi" ai actualei coalitii guvernamentale de a "demonta statul de drept roman".

"In ceea ce priveste referendumul, avem USL, care a initiat si a lansat procesul, nu doresc sa detaliez pasii brutali si agresivi cu care a incercat, in aproape doua saptamani, sa demonteze statul de drept roman si - oricum incercam sa infrumusetam - pe langa ei este si UDMR, prin pozitia de chemare la referendum, ridica mana alegatorilor maghiari spunandu-le sa voteze dupa cum le dicteaza sufletul sau constiinta", a afirmat Toro T. Tibor.

Presedintele PPMT a spus ca referendumul "pare sa fie finalul acestui atac pucist impotriva statului de drept roman" si ca "niciun om cu mintea limpede" nu ar trebui sa mearga duminica la urne.

Pe de alta parte, el a recunoscut ca rezultatul referendumului pentru demiterea presedintelui va influenta viitoarea politica nationala.

"Noi credem ca in aceasta incaierare de carciuma niciun om cu mintea limpede nu se baga. Oricum, e un moment important, pentru ca politica nationala va fi definita, in viitor, de ceea ce se va intampla duminica", a spus Toro. T. Tibor, potrivit traducerii oficiale.

Subiectul a fost comentat si de presedintele CNMT, Laszlo Tokes, care a venit, vineri, la cea de-a XXIII-a editie a Universitatii de Vara de la Baile Tusnad.

El si-a manifestat ingrijorarea fata de "orbirea de putere" manifestata de UDMR, care ar putea fi atrasa de "comandoul condus de Crin Antonescu si Victor Ponta".

"Sunt ingrijorat pentru UDMR, zic asta cu toata seriozitatea. Foarte des manifesta o orbire a puterii, pentru ei prioritatea politica in ultimii 16 ani, din 1996 incoace, a fost sa fie la putere sau aproape de putere. Asta duce la o orbire a puterii, asta a patit si presedintele Basescu. Comanoul condus de Crin Antonescu si de Victor Ponta se caracterizeaza prin aceasta orbire a puterii, se pare ca sunt in castig si se pare ca isi vor incasa, dupa o mica dominatie, un mare esec. Ne ingrijoreaza UDMR, sa nu fie atrasa de aceasta gasca", a declarat Tokes.

El a spus ca UDMR, "sectie maghiara a puterii romanesti", ar putea "sa traga dupa ea comunitatea maghiara din Transilvania", in conditiile in care electoratul maghiar a votat, la alegerile locale, in proportie de 90 la suta pentru Uniune.

"Din punct de vedere national e foarte periculos, fiindca nu este vorba doar despre un partid, ci de comunitatea maghiara pe care o reprezinta intr-o proportie atat de mare, 90 la suta au obtinut la alegeri. Noi privim UDMR ca sectie maghiara a puterii romanesti. Sunt ingrijorat pentru UDMR, fiindca ma tem ca trage dupa ea toata comunitatea maghiara din Transilvania", a conchis Tokes Laszlo.

Liderul CNMT va fi prezent si sambata, pe scena mare de la Tusvanyos, cand va dezbate, impreuna cu premierul Ungariei, Orban Viktor, tema "Ungaria si Europa centrala se reinnoiesc", discutii moderate de secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta Nemeth Zsolt.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirma miercuri ca declaratia senatorului Frunda Gyorgy, potrivit careia maghiarii ar trebui sa voteze la referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, a fost facuta de acesta in nume personal si nu reflecta pozitia oficiala a Uniunii.

Kelemen declara Mediafax ca este importanta in acest caz pozitia oficiala a UDMR, care lasa membrii comunitatii maghiare sa voteze la referendum conform propriei constiinte, "nu dupa alte indicatii".

"Consider ca declaratia senatorului Frunda Gyorgy, prin care alegatorii maghiari erau indemnati sa voteze la referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, este facuta in nume personal si nu reflecta pozitia oficiala a UDMR, Frunda nefacand parte din conducerea Uniunii. Eu consider ca o astfel de declaratie facuta in nume personal trebuie luata ca atare, pentru noi fiind importanta pozitia oficiala. Noi am spus ca a merge la vot este o obligatie si un drept si de aceea spunem ca trebuie sa fim prezenti la urne, dar nu spunem cum sa voteze electoratul nostru. Sa voteze dupa constiinta proprie, nu dupa alte indicatii", spunea Kelemen.

×
Subiecte în articol: referendum udmr laszlo borbely