x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Laszlo Tokes atacă UDMR

Laszlo Tokes atacă UDMR

de Aniela Nine    |    27 Aug 2007   •   00:00
Laszlo Tokes atacă UDMR
Sursa foto: DAN MARINESCU/

De abia ridicat de la masa negocierilor cu UDMR, neconcretizate incă, episcopul reformat Laszlo Tokes a atacat dur conducerea formaţiunii intr-un interviu acordat Hotnews:



De abia ridicat de la masa negocierilor cu UDMR, neconcretizate incă, episcopul reformat Laszlo Tokes (foto) a atacat dur conducerea formaţiunii intr-un interviu acordat Hotnews:

UDMR este un partid totalitar, "ultimul bastion comunist din Romănia", despre care profeţeşte că va dispărea in cel mult un an, iar "clica lui Marko Bela" este "oportunistă şi se supune voinţei majorităţii", in loc să conlucreze de pe poziţii de egalitate cu clasa politică romănească. "Noi am scăpat de dictatura Ceauşescu, ca să spun aşa, in mod patetic, de subjugarea majoritară. Şi acum am căzut in măinile ungurilor noştri. E chiar tragi-comic. De aceea, soarta UDMR-ului este pecetluită. Prin aceste alegeri sau un an mai tărziu", a comentat Tokes. Căt despre negocierile menite a se incheia cu acceptarea unui post eligibil pentru Tokes pe listele UDMR pentru europarlamentare, dacă pentru udemeristul Laszlo Borbely vineri rezultatul părea a fi de 50%-50%, pentru Tokes se preconizează o victorie clară a CNMT-ului pe care il conduce. Adică o acceptare de către conducerea Uniunii a condiţiilor CNMT: schimbul de regim in viaţa publică şi politică a comunităţii maghiare şi eliminarea monopolului UDMR asupra distribuţiei fondurilor. "UDMR-ul este ultimul partid postcomunist din Romănia, după părerea mea. In condiţiile unui unipartidism in cadrul comunităţii maghiare. Este de neacceptat. Suntem de răsul lumii că un ungur, in cei 17 ani de la schimbări, nu are posibilitatea să aleagă. (…) Prin asigurarea monopolului distribuirii băneşti, UDMR-ul este ţinut in măna majorităţii politice", a motivat Tokes.


SUSPECTUL BĂSESCU.
Intrebat de declaraţiile critice la adresa monopolului politic al UDMR făcute de preşedintele Băsescu săptămăna trecută, Tokes susţine că, "pe plan principial", acestea sunt "clare şi corecte", dar că in spatele lor se ascunde un interes prezidenţial: dezbinarea UDMR-ului.

×
Subiecte în articol: politic tokes udmr