x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Laszlo Tokes: Următorii 20 de ani vor fi dificili pentru România

Laszlo Tokes: Următorii 20 de ani vor fi dificili pentru România

17 Dec 2009   •   00:00
Laszlo Tokes: Următorii 20 de ani vor fi dificili pentru România

Pastorul reformat Laszlo Tokes, care a contribuit la declanşarea revoluţiei din 1989 în România, a avertizat, în The Times, că scandalurile politice şi criza economică riscă să afecteze această ţară pentru alţi 20 de ani.



Referindu-se la o "profeţie" făcută de Silviu Brucan, un fost ambasador comunist la Washington, care afirmase că România are nevoie de 20 de ani pentru a se adapta la democraţie, Tokes a apreciat că o "tranziţie completă" ar avea nevoie de două ori cât această perioadă. "Dacă veţi compara perioada noastră de tranziţie cu exodul evreilor în Israel, aceştia au avut nevoie de 40 de ani. Noi suntem doar la jumătatea drumului către tărâmul promis. Acest lucru nu înseamnă să fii pesimist, ci realist", a afirmat acesta, citat de mediafax.

Pastorul, un etnic maghiar disident, a contribuit la declanşarea protestelor din 1989, acesta fiind persecutat de regimul comunist pentru criticarea politicilor duse de Nicolae Ceauşescu. Enoriaşii, care au sfidat autorităţile protestând faţă de "hărţuirea" pastorului lor de către poliţia secretă, au inspirat o mişcare de protest de stradă mai largă, care a culminat cu răsturnarea regimului comunist şi execuţia soţilor Ceauşescu, în ziua de Crăciun, în 1989. "Ceea ce a început cu 20 de ani în urmă trebuie să continue. Oamenii au fost dezamăgiţi de revoluţia «furată». Situaţia este în continuare foarte confuză, motiv pentru care nu putem merge mai departe, într-un proces real, radical şi credibil de democratizare", a declarat Tokes.

În pofida înregistrării unei creşteri economice în ultimii ani, românii sunt afectaţi de criza economică. Tokes, în vârstă de 57 de ani, consideră că de vină pentru o tendinţă de nostalgie a unei părţi a populaţiei faţă de viaţa dusă în timpul regimului lui Ceauşescu sunt eşecurile actualilor politicieni. "Situaţia s-a înrăutăţit atât de mult, încât mulţi oameni au în minte o nostalgie eronată, în opinia mea, pentru era comunistă. Mulţi cred că atunci era cel puţin stabilitate şi că fiecare avea porţia lui", a spus acesta.

×
Subiecte în articol: politic