x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lazăr, la pensie. Kovesi, pe tuşă. Simina Tănăsescu, la CCR

Lazăr, la pensie. Kovesi, pe tuşă. Simina Tănăsescu, la CCR

de Ion Alexandru    |    07 Mai 2019   •   07:54
Lazăr, la pensie. Kovesi, pe tuşă. Simina Tănăsescu, la CCR

Klaus Iohannis i-a lăsat “cu ochii-n soare” pe Augustin Lazăr, Laura Kovesi şi Cristina Tarcea, semnând, ieri, decretul de numire în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a fostei sale consiliere de la Cotroceni, Elena Simina Tănăsescu. Aceasta va prelua postul, începând cu data de 9 iunie, în locul lui Petre Lăzăroiu, al cărui mandat expiră.

 

Elena Simina Tănăsescu a deţinut funcţia de consilier prezidenţial, până în vara anului trecut, când a demisionat, ca urmare a scandalului în care a fost implicată generat de dezvăluirile făcute de judecătorul CCR Petre Lăzăroiu. Acesta din urmă şi-a acuzat, atunci, succesoarea la Curte că a făcut presiuni asupra sa să demisioneze, fluturându-i un memoriu semnat de un ONG condus de controversatul judecător Cristi Vasilică Dănileţ, care punea sub semnul îndoielii mandatul său la Curtea Constituţională. Prin acelaşi memoriu i se cerea imperativ preşedintelui României să semneze decretul de revocare a sa din funcţie. Coincidenţă sau nu, evenimentele au avut loc exact în perioada în care Klaus Iohannis “studia” decizia CCR prin care a fost obligat să o revoce pe Kovesi de la conducerea DNA.

Drept urmare, pe 20 iunie 2018, Simina Tănăsescu şi-a dat demisia de la Cotroceni, revenind în funcţia de prodecan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. Viitorul judecător CCR din partea Cotroceniului a activat, în trecut, ca reprezentant al societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturi, dar şi ca profesor la Facultatea de Drept.

 

Salariul, de două ori cât la Cotroceni

Prin mişcarea făcută ieri, Iohannis a spulberat, practic, şansele lui Augustin Lazăr, fost procuror general al României, de a accede, în următorii nouă ani, la CCR. Dar şi şansele Laurei Codruţa Kovesi, al cărui nume a fost, de asemenea, vehiculat ca probabilă variantă a preşedintelui pentru această funcţie. Mai mult, şi numele preşedintei ÎCCJ, Cristina Tarcea, ar fi făcut parte din lista scurtă pentru ocuparea acestui post.

Conform ultimei declaraţii de avere, în anul fiscal precedent, Elena Simina Tănăsescu a realizat venituri salariale ca şi consilier prezidenţial, ca profesor la Facultatea de Drept, ca formator la INM, dar şi ca profesor colaborator la Universitatea din Craiova în cuantum total de 294.300 de lei. În condiţiile în care Petre Lăzăroiu, căruia Simina Tănăsescu îi va lua locul (şi indemnizaţia) la CCR a realizat, anul trecut, venituri de la Curtea Constituţională de 289.468 de lei.

 

Coaliţia trebuie să decidă celelalte două înlocuiri

Coaliţia era aşteptată, ieri, să facă propriile nominalizări cu privire la înlocuitorii judecătorilor CCR Maya Teodoroiu (din partea Senatului) şi Mircea Ştefan Minea (din partea Camerei Deputaţilor). Până la închiderea ediţiei, numele nu au fost făcute publice. ALDE a precizat că, în urma negocierilor din cadrul Coaliţiei, propunerile urmau a fi făcute de către PSD. Pe surse, au apărut cel puţin câte două variante pentru fiecare cameră: procurorul Oana Schmidt Hăineală şi judecătorul Cristian Deliorga – din partea Senatului, respectiv fostul avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, şi fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei, Marieta Safta, din partea Camerei Deputaţilor.

Trei dintre aceste nume (Oana Schmidt Hăineală, Gheorghe Iancu şi Marieta Safta) au fost, însă, infirmate  pentru “Jurnalul” de vicepreşeditele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

 

Şi Opoziţia are nişte propuneri

PNL vine, la rândul lui, cu propuneri pentru CCR. Din partea Senatului, liberalii l-ar vrea pe deputatul Ioan Cupşa, în timp ce, din partea Camerei Deputaţilor, ar urma să-l susţină pe senatorul PNL Daniel Fenechiu, de profesie avocat.

În acelaşi timp, USR are propriile sugestii. Este vorba despre doi jurişti din afara partidului – Mircea Ursuţa, susţinut de deputaţii USR, respectiv Ştefan Vlad, din partea senatorilor conduşi de Dan Barna.

 

×
Subiecte în articol: Simina Tănăsescu