Obiecţiile Curţii Constituţionale asupra Legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate vor fi analizate de deputaţi la 16 august, în sesiune extraordinară, după cum a decis ieri Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Aleşii sunt puşi însă într-o situaţie uşor absurdă, pentru că magistraţii Curţii Constituţionale au desfiinţat întreaga Lege ANI, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că este nevoie de un nou proiect, dar Guvernul şi parlamentarii PDL nu s-au obosit să propună vreun act normativ nou.
Ca să cârpească situaţia, preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat că observaţiile Curţii Constituţionale vor fi trimise Comisiei juridice, înaintea sesiunii extraordinare, pentru a fi ajustat textul legii declarate neconstituţională. "Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis sesizarea Comisiei Juridice pentru a analiza această decizie a CCR şi a veni cu un raport care să pună în acord cu decizia Curţii Constituţionale legislaţia în privinţa funcţionării ANI", a afirmat Anastase.
Între Putere şi Opoziţie exista deja o dispută în privinţa ordinii de zi, grupul PNL solicitând suplimentarea ei cu două proiecte de lege, care se află la Comisia de buget-finanţe: propunerea legislativă privind combaterea plăţilor întârziate şi un proiect de lege pentru aprobarea unor măsuri de reducere a taxelor şi impozitelor. Anastase a declarat că parlamentarii din Comisia juridică şi cea de buget-finanţe vor începe să discute cele trei proiecte legislative, astfel încât rapoartele să fie gata până la 16 august. Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a primit şi ea însărcinarea să termine dezbaterea asupra proiectului Legii sistemului naţional de pensii până la 1 septembrie. Şi Biroul Permanent al Senatului urmează să se întrunească, la 10 august, pentru a decide asupra convocării unei sesiuni extraordinare tot la 16 august.
Senatorii urmează să se pronunţe şi asupra legii parteneriatului public-privat. Şi PSD a solicitat suplimentarea ordinii de zi cu trei ordonanţe de urgenţă, aflate în dezbaterea Senatului. Acestea vor fi propuse pentru sesiunea extraordinară a Camerei dacă vor fi dezbătute în timp util de senatori.