x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea antifumat a fost iarăşi amânată

Legea antifumat a fost iarăşi amânată

de Andreea Dumitrache    |    09 Dec 2015   •   15:42
Legea antifumat a fost iarăşi amânată
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Şedinţa Comisiei de sănă-tate în care trebuia să se rediscute Legea antifumat nu a mai avut loc, susţinătorii legii şi invitaţii fiind anunţaţi după trei ore de aşteptare printr-un SMS. Discuţia ar putea fi reluată abia la anul.
Singurii deputaţi care au venit au fost social-democrata Rodica Nassar şi Horia Cristian de la PNL. Şedinţa trebuia să înceapă la ora 10, iar primul punct pe ordinea de zi era legea care inter¬zice fumatul în baruri, cafenele sau restaurante, ori în spaţiile închise de la locul de muncă sau instituţii publice. Legea a fost întoarsă în comisie, acum două săptămâni, când Consiliul Concu-renţei a solicitat clarificări legate de paragraful care se referea la comercializarea pachetelor de ţigări. Practic se interzice afişarea ţigărilor în locurile obligatorii de trecere. Acesta a fost motivul oficial. Neoficial, producă¬torii de tutun şi micii comercianţi au făcut lobby şi au cerut amânarea legii. Singurii care au venit la comisie au fost repre¬zentanţii coaliţiei de ONG-uri România Respiră şi deputatul PSD, Aurelia Cristea, unul dintre susţinătorii legi. După o oră de aşteptare, în care niciun deputat n-a apărut, aceştia au plecat prin Parlament să-i caute pe aleşii cu pricina. Toţi deputaţii din Comisia pentru sănă¬tate, în frunte cu preşedin¬tele Florian Buicu, au găsit o altă şedinţă mai impor¬tantă, la care să parti¬cipe: în comisia de Educaţie. „Stăm aici până vine Moş Crăciun”, le-au transmis şi reprezentanţii ONG-urilor. Aşa că s-au întors cu toţii în sala Comisiei de sănătate. Între timp au venit şi preşedintele Societăţii de Pneumo¬logie, prof. dr. Du- mitru Mihălţan, şi şeful Societăţii de Cardiologie, prof. dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu. După o altă oră de aşteptare, doctorul Tatu-Chiţoiu şi-a pus muzică pe laptop. A ales melodia „În aşteptarea ta”, a Doinei Badea. „E o melodie tare frumoasă şi potrivită, nu pot să comentez motivele pentru care de-putaţii nu au venit la comi-sie, pro-babil au motive foarte serioase, nu cred că vor să tragă de timp. Din păcate, nu pot sta să-i aştept mai mult de ora 13, atunci voi pleca pentru că o să intru în operaţie”, a declarat pentru Jurnalul Naţional doctorul Tatu-Chiţoiu. După o oră, Rodica Nassar a venit în sală şi şi-a cerut scuze în numele cole¬gilor ei. Săptămâna viitoare, însă, parlamentarii vor fi ocu-paţi cu Legea bugetului pentru anul 2016, aşa că e greu de crezut că va fi dezbătută pâna la va-canţa de Sărbători.

Senatorii şi deputaţii vor intra, apoi, în vacanţa de iarnă, până la 1 februarie, discuţiile fiind reluate de-abia după acea dată.
Deputatul Au-relia Cristea este susţină-toarea în Parla¬ment a legii
 

×