x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR vrea să dea „Legea gardurilor”

USR vrea să dea „Legea gardurilor”

de Ion Alexandru    |    18 Dec 2023   •   08:40
USR vrea să dea „Legea gardurilor”

Parlamentarii progresiști vor ca orice teren viran aflat în interiorul municipiilor din România să fie împrejmuit în mod obligatoriu, pentru că, în opinia lor, „un teren neîmprejmuit are un aspect total inestetic”. Culmea, în proiectul de lege depus la Parlament, pentru modificarea unei legi și a unei ordonanțe de urgență din domeniu, inițiatorii dau drept exemplu de bună practică municipiul Constanța, unde nu doar că proprietarii unor astfel de imobile sunt obligați să le îngrădească, dar trebuie să monteze și panouri pe care să scrie „Proprietate privată”. Acum, USR vrea să extindă modelul la nivel național, impunând prin lege obligația ca orice teren viran să fie îngrădit, fără a mai necesita eliberarea unei autorizații de construire, ci doar a unui simplu aviz de amplasare. Proiectul a picat, la începutul lunii decembrie, la Senat și se află, în acest moment, la Camera Deputaților.

Inițiativa aflată în dezbaterea Parlamentului poartă denumirea de PLX 768.2023 și constă într-o propunere legislativă care vizează modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, precum și pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 21 din 2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale. Acest proiect a fost inițiat de un grup de 10 senatori și deputați ai Uniunii Salvați România, dintre care cel mai cunoscut nume este al senatoarei Elena Simona Spătaru.

În expunerea de motive care însoțește acest proiect de lege, inițiatorii susțin că „există anumite UAT-uri (unități administrativ-teritoriale - n.red.) unde s-a stabilit de către autoritățile locale obligația pentru proprietarii de terenuri virane să și le îngrădească”. Spre exemplu, precizează parlamentarii progresiști, „proprietarii terenurilor virane situate în intravilanul municipiului Constanța au obligația să și le îngrădească și să amplaseze pe aceste terenuri, la loc vizibil, pe frontalul stradal, un panou care să cuprindă sintagma «Proprietate privată» și numărul stradal aferent sau parcelă și lot, atunci când imobilul nu are alocat un astfel de număr”.

„Această obligație vine în mod automat împreună cu o alta, anume aceea de a obține autorizația de construire pentru respectiva lucrare, fapt ce îngreunează considerabil sarcina proprietarului, în condițiile în care discutăm despre lucrări care nu afectează definitiv acea suprafață de teren”, se mai arată în documentul citat.

 

Înlocuirea autorizației de construire cu avizul de amplasare

În acest sens, cei zece parlamentari USR sunt de părere că, în consecință, „se impune ca legislația aplicabilă acestor cazuri să fie nuanțată, în sensul în care, pentru un anumit tip de lucrări de împrejmuire a terenurilor, respectiv în funcție de materialele folosite la lucrare, să nu se mai solicite autorizație de construire, ci un simplu aviz de amplasare”.

Conform inițiatorilor, „în acest moment, există terenuri intravilane care au proprietar și care nu sunt împrejmuite. Apare, astfel, riscul ca pe aceste terenuri să fie depozitate deșeuri sau, în sine, ele să prezinte pericole. Inclusiv din punct de vedere estetic, un teren intravilan care nu este împrejmuit are un aspect total inestetic”.

Parlamentarii USR mai susțin, de asemenea, că, mai mult, „atunci când pentru un teren intravilan există autorizație de construire și au fost demarate lucrări inițiale (de exemplu, săparea fundației), există un pericol real dacă aceste lucrări nu sunt împrejmuite”.

În acest sens, inițiativa legislativă redactată de respectivii senatori și deputați are, așadar, în vedere modificarea legislației, „prin instituirea obligației proprietarilor să își împrejmuiască terenurile virane și să respecte documentațiile de urbanism aprobate conform legii”.

 

Obligația, stipulată expres în legislație

Concret, proiectul de lege inițiat propune ca la articolul 11 alineat 7, după litera „F” din Legea 50/1991, care prevede că „autorizația de construire se emite pentru executarea lucrărilor de bază și a celor aferente organizării executării lucrărilor, în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, cuprinde, în copie, următoarele documente”, se introduce o nouă literă, „G”, cu următorul cuprins: „lucrări de montare a împrejmuirilor cu caracter provizoriu, din materiale ușoare, care nu necesită fundație, pentru delimitarea terenurilor virane, care vor fi realizate în baza unui aviz de amplasare”.

De asemenea, în legătură cu Ordonanța de Urgență nr. 21/2002, aceasta se completează, la articolul 9 alineat 1, care stipulează că „instituțiilor publice și persoanelor fizice și juridice le revin următoarele obligații”, după litera „M” introducându-se o nouă literă, „N”, prin care se prevede obligația „să împrejmuiască terenurile virane pe care le au în proprietate, situate în intravilanul municipiilor”.

O senatoare PSD, fostă angajată a Oficiului de Cadastru Bacău, a votat alături de USR și AUR

Proiectul de lege a primit aviz favorabil atât de la Consiliul Legislativ, cât și de la Consiliul Economic și Social (CES), însă, odată ajuns în dezbaterea Senatului, lucrurile au luat o turnură nefavorabilă pentru inițiatorii lui. Comisia pentru Administrație Publică, raportoare în acest caz, a emis, la data de 28 noiembrie 2023, un raport de respingere a legii. Raportul a ajuns în Plenul Senatului, pentru vot final, în data de 14 decembrie.

Din cei 92 de senatori prezenți, pentru aprobarea raportului și pentru picarea legii au votat 58 de senatori, din care 18 de la PNL, 33 de la PSD și 7 de la UDMR. În schimb, împotriva raportului și pentru trecerea proiectului de lege au votat 32 de senatori, din care 14 de la AUR, unul de la PSD, doi neafiliați și 15 parlamentari USR. Senatorul social-democrat care a votat pentru trecerea acestei legi este Ionela Cristina Breahnă-Pravăț (FOTO), parlamentar de Bacău, fostă șefă a Biroului Economic al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Bacău.

De asemenea, au mai existat și doi senatori neafiliați care s-au abținut de la vot.

Cu acest rezultat, proiectul de lege a fost înaintat, la data de 11 decembrie 2023, Camerei Deputaților, care este forul decizional. Aici, el a fost transmis Comisiei pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului și Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități, care sunt comisii raportoare. Acestea au avut la dispoziție doar patru zile să depună amendamente, până pe 15 decembrie, iar până la data de 20 decembrie, raportul trebuie finalizat și transmis Plenului Camerei Deputaților.

De remarcat este și faptul că Guvernul a primit draftul de proiect al legii, pentru emiterea unui punct de vedere, încă din data de 26 septembrie 2023, însă, până la finalul săptămânii trecute, Executivul nu a transmis Parlamentului acest document.

×